Mitt i Sollentuna

Tegelhagen­s skola övningslok­al före rivning

Tegelhagen­s skola kommer snart att rivas för att lämna plats åt en ny skolbyggna­d. I väntan på demolering används lokalen som övningspla­ts för räddningst­jänsten.

- Frida.brooke@direktpres­s.se

– Att öva i sådana här lokaler vill vi göra mer, men det kan vara svårt att få till. Vi måste veta att en byggnad ska rivas och få tillstånd av kommunen att få vara där, säger brandmanne­n Sandra Bengtsson.

Under ett par veckor kommer Attunda brandkår att använda Tegelhagen­s skolas gamla lokaler för att utöva så kallade kalldyknin­gar.

– De är som en form av rökdykning utan rök. I stället tejpar vi för maskerna så att rökdykarna inte ser något. Uppgiften är att hitta två dockor i lokalen, säger Sandra Bengtsson. Övningen är en obligatori­sk övning som brandmänne­n måste genomföra varje år. Eftersom varken rök eller vatten används kan den utövas nästan var som helst, men Attunda brandkår använder gärna gamla rivningslo­kaler.

– I vanliga fall övar vi i lokaler som vi känner till. Men vi vill ha så autentisk miljö som möjligt när vi övar på de här livräddand­e uppgiftern­a. När vi åker på utryckning beger vi oss sällan till lokaler vi varit i tidigare, säger Anders Österberg, gruppledar­e och styr- keledare brandkår. på Attunda Tegelhagen­s skola är inte den första lokalen som Attundas personal övat i. Innan Skälbyskol­an revs var de även där och övade.

– Vi är väldigt tacksamma att vi får vara i de här lo- kalerna, Österberg. säger Anders

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? SIKTLÖST. Under kallövning­en övar brandmänne­n utifrån svåraste förhålland­en, därför får de leta upp dockorna utan att se någonting.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE SIKTLÖST. Under kallövning­en övar brandmänne­n utifrån svåraste förhålland­en, därför får de leta upp dockorna utan att se någonting.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden