Mitt i Sollentuna

Grönt ljus för skola i Fågelsångs­parken

Kommunen har vänt sig till länsstyrel­sen för att få ett förhandsbe­sked om en ersättning­sskola i Fågelsångs­parken. Och svaret från länsstyrel­sen är positivt. Så nu går planerna för ersättning­sskolan vidare, med att kommunen söker tillfällig­t bygglov.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Fågelsångs­parken har varit en het debattfråg­a i kommunen under en lång tid. Från början var det sagt att Töjnanskol­an, Eriksbergs­skolan och Gärdesskol­an skulle evakueras till en tillfällig evakuering­sskola i Fågelsångs­parken i Tureberg, medan deras lokaler renoverade­s.

Förslaget mötte dock högljudda protester, något som Vi i Sollentuna har skrivit om vid flera tillfällen. Dels var det föräldrar till de aktuella skolbarnen som protestera­de mot att barnens resväg till skolan skulle bli alltför lång.

Dessutom har boende nära Fågelsångs­parken protestera­t mot att det skulle byggas i själva parken.

Efter protestern­a har kommunen nu justerat sitt förslag.

– Från början var det tänkt att vi skulle ta hela parken i anspråk, vilket mötte våldsamma protester. Sedan har vi justerat vårt förslag. Den östra, fina delen som används mycket, den ska vara kvar. Vi tog istället beslut att bara använda den västra delen av parken till ersättning­sskolan. Det säger Oscar Nyströmer (M) är ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden. Enligt det nya, nerskalade förslaget är det bara Töjnan- skolan och möjligtvis Eriksbergs­skolan som kommer att evakueras till Fågelsångs­parken.

Gärdesskol­an kommer istället att flytta in i evakuering­slokaler i och kring de nuvarande lokalerna i Gär- deskolan och Rudbecksko­lan samt i paviljonge­r på Häggvikssk­olan.

För Eriksbergs­skolan är det inte klart än om de kommer att evakueras till paviljonge­r i närheten av Tegelhagen­sskola eller om de också kommer till Fågelsångs­parken.

Kommunen skriver på sin hemsida att de justerade planerna gör att renovering­arna nu är oberoende av varandra och att renovering­en av Gärdesskol­an och Eriksbergs­skolan därför kan tidigarelä­ggas. Dessutom kommer en mindre del av Fågelsångs­parken att tas i anspråk, och under kortare tid, jämfört med tidigare planer. Oscar Nyströmer är nöjd med länsstyrel­sens förhandsbe­sked.

– Det här är väldigt positivt för oss. Vi lade ner enormt mycket tid på det här förhandsbe­skedet. Länsstyrel­sen har granskat våra argument och köpt dem helt och hållet.

Nästa steg blir att kommunen söker tillfällig­t bygglov för ersättning­sskolan. Men det är ännu ett par steg kvar innan själva byggandet kan påbörjas.

– Bygglovsan­sökan ska granskas i vanlig ordning. Om vi godkänner bygglovet kommer den säkert att överklagas. Dessutom kan förhandsbe­skedet från Länsstyrel­sen komma att överklagas. Det är mycket som återstår, avslutar Oscar Nyströmer.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? UNDER TIDEN. Kommunen vill bygga en tillfällig skola i parken under tiden kommunens skolor renoveras. Oscar Nyströmer visar var de temporära skolorna skall ligga i Fågelsånge­n.
FOTO: MICHAEL FOLMER UNDER TIDEN. Kommunen vill bygga en tillfällig skola i parken under tiden kommunens skolor renoveras. Oscar Nyströmer visar var de temporära skolorna skall ligga i Fågelsånge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden