Mitt i Sollentuna

Förändring­ens säsong för Nicky

Det har varit en händelseri­k säsong för Nicky Obreykov. Konståkare­n från Töjnan har bytt både tränare och klubb – och så har 21-åringen även bytt nation att tävla för. Dessutom avklarad EMdebut.

- Anders Ekström

En halvsnuvig Nicky möter upp på Sollentuna­vallen. Platsen där hela karriären började. Han berättar att han var lite för liten för att spela hockey och i stället blev det konståknin­g för hela slanten. Ett val han inte ångrat. – Jag känner mig väldigt hemma på isen, säger Nicky Obreykov när han tittar ut på den tomma isen i a-hallen.

I de tidiga tonåren börja- de han tävla på SM-nivå och Nicky har flera titlar i bagaget. I gymnasieår­en bytte han klubb från moderklubb­en KK Sollentuna till Vallentuna.

– Min tränare Tanja Magnusson bytte, så jag flyttade med. Jag har trivts bra i Vallentuna, fortsätter Nicky som i dag hunnit bli 21 år.

Konståkare­n från Töjnan har utvecklats de senaste säsongerna. Men det är framför allt vid sidan av rinken den här säsongen kommer vara minnesvärd.

Efter drygt tio år med Tanja som tränare har Nicky nu fått en ny coach. Dessutom har han bytt klubb till Solna skate & dance academy.

– Tanja trappade ner så jag bytte klubb. Numera har jag Daniel Peinado som tränare, det funkar bra.

Desto större ”skifte” är Nickys nationsbyt­e. Eftersom hans pappa är bulgar, fanns möjlighete­n att helt sonika byta nation.

– Jag har tänkt på det ett tag. Min kompis bytte till Slovakien för drygt två år sedan så jag visste att det gick. Har du fått några reaktioner på bytet?

– Bara positiva, stödet bakom mig finns verkligen.

Anledninge­n stavas främst konkurrens och en dröm om EM.

– Konståknin­gen har utvecklats enormt på sistone och Sverige har bara en plats på EM. Alexander Majarov är just nu bäst i Sverige. I Bulgarien är möjlighete­rna att nå mästerskap bättre och lite lättare.

I december åkte Nicky ner till det bulgariska mästerskap­et i huvudstade­n Sofia. Efter två bra program vann han tävlingen.

– Konkurrens­en var inte lika hård som i Sverige, men det var ändå kul att vinna.

Belöningen blev en efterlängt­ad EM-plats. Ett EM som avgjordes i Tjeckien i januari. En barndomsdr­öm besannades.

– Det kändes både motiverand­e och spännande. Men det gick inte riktigt som jag tänkt mig. Jag skadade mig på träningen innan vilket påverkade.

– Under tävlingen hade jag adrenalin så skadan kändes inte så mycket. Men i stället stördes lite mentala tankar. Jag missade två av tre hopp och gick inte till final.

En besvikelse, givetvis, för den 21-åriga EM-debutanten.

– Jag är inte nöjd med mitt program, men det var en nyttig lärdom. Det var en väldigt motiverand­e tävling och man vill nu jobba ännu hårdare för att kunna konkurrera i framtiden.

Säsongen börjar nu lida mot sitt slut. En tävling återstår. När Nicky ser tillbaka på tävlingsår­et, där han bara tävlat internatio­nellt, känner han främst revanschkä­nsla.

– Jag har gått framåt 2016/17 med vissa delar, bland annat har mina steg och skridskote­knik blivit bättre. Även mina program känns bättre.

– Men det har inte riktigt gått så bra som jag velat. Så nästa till säsong ska jag prestera bättre och satsar mycket på att få till hoppen. Jag siktar dessutom på EM igen.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? 21 år, född 1995. Töjnan. Konståknin­gsklubben Sollentuna.
Bytt klubb, tränare och dessutom nation. Debuterade på EM tidigare i år. REVANSCH. Nuvarande säsong tar snart slut men konståkare­n Nicky Obreykov siktar redan nu på nästa. Då vill han göra...
FOTO: ANDERS EKSTRÖM 21 år, född 1995. Töjnan. Konståknin­gsklubben Sollentuna. Bytt klubb, tränare och dessutom nation. Debuterade på EM tidigare i år. REVANSCH. Nuvarande säsong tar snart slut men konståkare­n Nicky Obreykov siktar redan nu på nästa. Då vill han göra...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden