Mitt i Sollentuna

Lagkapten Ramboldt leder Sverige i VM

I slutet på mars gör rutinerade Emilia Ramboldt sitt åttonde VM. Men detta blir 28åringens första mästerskap som lagkapten. – Det blir en lite annorlunda situation och mera ansvar för mig, säger hockeyspel­aren från Gillbo.

- Anders Ekström

Med över 200 landskampe­r är Emilia Ramboldt en av Sveriges mest erfarna hockeyspel­are. Hela sju VM-spel har 28-åringen från Sollentuna redan hunnit med. Det första mästerskap­et var bronsåret 2007 och därefter har hon varje år, förutom 2011 och OS-åren, spelat VM för sitt Sverige.

I slutet på mars är det dags för Emilia att påbörja sitt åttonde VM. Denna gång i USA, där damhockeyn är extremt stor.

– Det är kul förstås att få spela VM igen, alltid roligt. Det känns extra kul att det är i just USA. Jag tycker att USA är bra på att marknadsfö­ra evenemange­n och få dit mycket folk, säger Emilia Ramboldt.

– Det ser jag mycket fram emot.

Arrangörsn­ationen är, i skrivande stund, osäker på om den ens ska delta i sitt eget hemma-VM. Ett bråk om stöd och ersättning pågår mellan landslaget och förbundet.

– Jag tror ändå att de får ihop ett lag till slut, annars kan de riskera att flyttas ner från A-VM, fortsätter Ramboldt.

Även om försvarssp­elaren Emilia är mycket rutinerad som spelare, är hon desto mindre erfaren som lagkapten. Ett hedersuppd­rag hon haft sedan nuvarande säsongs början. I hennes åttonde VM gör hon nu ”debut” som kapten.

– Det blir en lite annorlunda situation och mera ansvar för mig. Gruppen lyssnar på mig och jag har ett bra samarbete med ledningen. Min rutin är viktig, jag vet vad som gäller i ett VM och förhoppnin­gsvis kan jag sprida ett lugn i gruppen. I Sveriges lag ingår många som varit med förr, men även några nya spännande kort.

– Ja, ett par spelare är nya i laget. Bland annat 16-åriga Maja Nyhlén-Persson som är en mycket spännande spelare. Dessutom ser min backpartne­r Jessica Adolfsson intressant ut.

– Jag tycker vi har ett härligt gäng som främst satsar på defensiven. Prioritet deff, men vi har lite att jobba på i målskyttet. Vi måste få till mera skott på mål.

Sverige är i samma VMgrupp som Tjeckien, Schweiz och Tyskland. I den andra gruppen spelar USA, Kanada och Finland.

Den sistnämnda gruppen är redan klara för kvartsfina­l, medan lagen i Sveriges grupp tävlar om att få möta de två ”sämsta” nationerna i kvarten. De övriga två lagen från USA-gruppen går direkt till semi. kan Sverige gå Klaffar allt långt.

– Vi satsar på att prestera på topp och vill ju såklart komma så högt som möjligt i VM. Att bli trea, fyra eller femma är bra placeringa­r för Sverige. USA är skyhöga favoriter, avslutar Emilia Ramboldt.

Om Emilia spelar fyra landskampe­r till kommer hon dessutom upp på topp tio-listan över mest spelade landskampe­r någonsin. En skön morot.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TOPP-TIO. Om Emilia Ramboldt gör fyra landskampe­r är hon på topp tio-listan över de damspelare som spelat flest landskampe­r.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TOPP-TIO. Om Emilia Ramboldt gör fyra landskampe­r är hon på topp tio-listan över de damspelare som spelat flest landskampe­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden