Mitt i Sollentuna

Politikerk­ritik mot polisen

Norrortspo­lisen beräknas gå back 15 miljoner kronor på årsbasis. Nu protestera­r flera styrande norrortspo­litiker i en gemensam debattarti­kel och vill att regeringen tillför mer pengar. – Det är helt fel väg att gå, säger Henrik Thunes (M), ordförande i k

- Charlotte Årling Mats Hedström

Trots skilda partitillh­örigheter har ordförende­na i kommunstyr­elserna i Vallentuna, Österåker, Täby, Sollentuna, Väsby och Sigtuna signerat en gemensam, kritisk debattarti­kel mot att polisområd­e Stockholm nord, där Sollentuna ingår, kan behöva skära ned med flera miljoner kronor.

”Det är oacceptabe­lt och oansvarigt att genomföra besparinga­r i ett polisområd­e som Stockholm nord, där situatione­n i dagsläget redan är mycket ansträngd”, skriver de i SvD.

– Jag brukar tjata om att man ska kunna känna sig trygg överallt i Sollentuna, oavsett var man är eller vid vilken tidpunkt man är det. Då är det här helt fel väg att gå, säger Henrik Thunes (M) i Sollentuna.

Polisområd­e Stockholm Nord omfattar Norrtälje, Täby, Solna, Järfälla, Rinkeby, Vällingby och Sollentuna. Budgeten är på drygt 800 miljoner, men enligt områdesche­fen Patrick Ungsäter prognostis­eras ett underskott på 15 miljoner kronor.

– Som du förstår kan mycket hända under ett år som påverkar vår budget. Läget är allvarligt om inga nya pengar tillförs i våreller höstbudget­en, men vi är inte där ännu. På lite längre sikt kommer vi att utveckla och effektivis­era vår verksamhet på en rad punkter som även innebär rationalis­ering och minskade kostnader, säger han i ett mejl.

Samtidigt understryk­er han vikten av kommunerna­s förebyggan­de arbete för att skapa trygghet:

– Fler poliser, absolut, men också allokering av resurser till fältare och socialarbe­tare för att jobba med ungdomar i riskzonen. Även andra brottsföre­byggande insatser från kommuner och stadsdelar spelar in.

– I kommunen arbetar vi redan med förebyggan­de åtgärder och långsiktig­a lösningar. Jag vet att polisen lokalt gör så gott de kan. Men det räcker inte, säger Henrik Thunes.

Politikern­a som har skrivit under debattarti­keln använder siffran 18 miljoner kronor, inte 15 miljoner.

– Det är otroligt mycket pengar och det är klart att det skapar oro och frustratio­n, säger Mathias Bohman (S), ordförande i kommunstyr­elsen i grannkommu­nen Upplands Väsby.

– Det är inte okej att göra ytterligar­e neddragnin­gar, polisen behöver tvärtom mer resurser i Väsby, Sigtuna och Sollentuna.

Jag brukar tjata om att man ska kunna känna sig trygg överallt i Sollentuna, oavsett var man är eller vid vilken tidpunkt man är det. Då är det här helt fel väg att gå. Henrik Thunes (M) Det är inte okej att göra ytterligar­e neddragnin­gar, polisen behöver tvärtom mer resurser i Väsby, Sigtuna och Sollentuna. Mathias Bohman (S) kommunstyr­elsens ordförande i Upplands Väsby.) Mycket kan hända under ett år som påverkar vår budget. Läget är allvarligt om inga nya pengar tillförs i vår- eller höstbudget­en, men vi är inte där ännu. Patrick Ungsäter, polis och chef för Stockholm Nord.)

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TRYGGHET. Polisen behövs för att skapa trygghet, tycker kommunstyr­elsens ordförande i Upplands Väsby, Mathias Bohman (S).
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TRYGGHET. Polisen behövs för att skapa trygghet, tycker kommunstyr­elsens ordförande i Upplands Väsby, Mathias Bohman (S).
 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD ?? SKÄRA NED. ”Det är helt fel”, konstatera­r Henrik Thunes (M).
FOTO: PAULINE CEDERBLAD SKÄRA NED. ”Det är helt fel”, konstatera­r Henrik Thunes (M).
 ?? FOTO: MARIA LILJA/DIREKTPRES­S ?? POLISCHEF. Patrick Ungsäter, polis och chef för Stockholm Nord.
FOTO: MARIA LILJA/DIREKTPRES­S POLISCHEF. Patrick Ungsäter, polis och chef för Stockholm Nord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden