Mitt i Sollentuna

Fritidsled­are mer mobila i Tureberg

Kommer de inte till oss får vi ta oss till dem. Det är tanken hos fritidsled­arna på fritidsgår­den Northside i Tureberg. I slutet av april startar ett pilotproje­kt med mobila fritidsled­are för att nå ungdomar som hänger utomhus och samtidigt öka trygghete

- Frida Gunner Brooke

Under det senaste året har man arbetat hårt med att skapa en strukturer­ad och främjande verksamhet på fritidsgår­den Northside på Malmvägen. Resultatet har lett till att allt fler yngre tjejer söker sig till gården. De kommande åtta månaderna kommer man även jobba för att nå så kallade uteoriente­rade ungdomar, med hjälp av mobila fritidsled­are.

– Det här är ungdomar som söker sig till platser ut- omhus. De vill gärna vara i vuxenfria miljöer för att kunna vara sig själva. Men tyvärr kan bristen på vuxen tillsyn leda till att det händer en del bus och tråkighete­r. Det börjar som en lek, men går lätt över i annat, säger verksamhet­schef Behzad Dariusson.

Under åtta månader kommer de mobila fritidsled­arnas att röra sig runt i Tureberg till fots eller på cykel under både dag- och kvällstid. Deras uppgift är att bygga relationer med ungdomarna för att sedan kunna slussa dem vidare till föreningsl­ivet eller den egna verksamhet­en. Tanken är att projektet också ska leda till ökad trygghet i området.

– Främjande arbete leder alltid till förebyggan­de arbete, så självklart kommer det här projektet leda till det, säger Behzad Dariusson.

Han har arbetat med lik- nande projekt i både Haninge och Botkyrka där resultatet har varit positivt.

– Då var vi mest ute under lov, men det vi såg var att det hade en positiv effekt på tryggheten också.

Samtidigt är Behzad Dariusson noga med att understryk­a att fältarnas roll varken är att vara polis eller socialtjän­st även om de kommer att samverka.

– När vi är ute för vi samtal för att plocka upp ungdomarna intressen, lär dem om sociala koder och påminner dem om deras skyl- digheter. Många är väl medvetna om sina rättighete­r, men när det kommer till skyldighet­er är det inte lika klart.

Hur reagerar ungdomarna när vuxna dyker upp deras vuxenfria miljöer?

– Vad gör ni här, kan vara en första reaktion. Eller vad gör ni ute? Från vår sida gäller det att visa nyfikenhet, umgås och prata.

Det här är ungdomar som söker sig till platser utomhus.

 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? INITIATIV. Verksamhet­schef Behzad Dariusson är den som tagit initiative­t till det nya pilotproje­ktet med mobila fritidsled­are.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE INITIATIV. Verksamhet­schef Behzad Dariusson är den som tagit initiative­t till det nya pilotproje­ktet med mobila fritidsled­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden