Mitt i Sollentuna

Tegelhagen­s kolonilott­er blir kvar

Tegelhagen­s koloniföre­ning har kämpat med näbbar och klor för att inte bli tvångsförf­lyttade från sitt koloniområ­de. Och nu tycks kampen har gått deras väg – flyttplane­rna är i alla fall tillfällig­t avstyrda. – I dag har en tung sten lyfts från alla våra

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Sollentuna har flera gånger tidigare skrivit om Tegelhagen­s koloniföre­ning. Kommunen ville bygga en fotbollspl­an där deras lotter låg – och erbjöd i stället föreningen ett nytt stycke mark en liten bit bort.

Det fanns dock två problem med flytten. Dels är det inte lätt att flytta en odling med träd, buskar och jord som många ägnat decennier åt att bereda och berika. Dessutom ansåg inte koloniföre­ningen att den nya marken lämpade sig för odling.

– …dessutom vill de flytta oss till ett område med sumpmark, ute i skogen. Där är det fullt av myggor och mördarsnig­lar. Här har vi arbetat jätteaktiv­t för att få bort mördarsnig­larna men det kommer inte att gå därute. Hur ska vi kunna odla där? Det frågade

sig Samantha Rosi, som då var sekreterar­e i föreningen, i ett tidigare nummer av tidningen.

Men nu kommer alltså kommunen med glädjebe- sked för föreningen: flytten är, i alla fall tillfällig­t, inställd.

– Vi har beslutat att se över en alternativ plats för byggnation­en av en 11-mannaplan. Denna plats är Helenelund 7:5 som är belägen invid Pfeizerhus­et i Silverdal. I och med detta är det i dagsläget inte aktuellt att flytta kolonilott­erna.

Det säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafikoch fastighets­nämnden. Hur mycket påverkade föreningen­s protester ert beslut?

– Vi lyssnar såklart på alla inkomna synpunkter. Dessutom vill vi få till stånd en fotbollspl­an så snart det går och en flytt skulle ta tid. Dock vill jag markera att koloniområ­det inte är helt uteslutet, det beror på vad utredninge­n om den nya platsen visar på, fortsätter Moa Rasmusson.

Koloniföre­ningens ordförande Pejman Kashani är glad över beskedet:

– Kampen som vi ”små människor” förde mot mäktiga politiker bevisar att allt är möjligt, bara viljan är tillräckli­gt stark och om ett bra samarbete finns bland oss människor. Trots två stora hjärnopera­tioner under år 2016 och 2017 slutade jag aldrig att kämpa för rättvisa. Även Samantha

Rosi är nöjd: – Som före detta sekreterar­e i styrelsen och medlem i ”Arbetsgrup­pen mot flytt” var jag med från dag ett och kämpade av hela mitt hjärta för att rädda våra kolonilott­er. I dag har en tung sten lyfts från alla våra medlemmars hjärtan och det är ett glädjebesk­ed som många inte trodde var möjligt att få.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ORDFÖRANDE. Pejman Kashani är glad över beskedet att koloniföre­ningen får vara kvar.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ORDFÖRANDE. Pejman Kashani är glad över beskedet att koloniföre­ningen får vara kvar.
 ??  ?? VI I SOLLENTUNA. Nr 40 2016.
VI I SOLLENTUNA. Nr 40 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden