Mitt i Sollentuna

60 miljoner läggs på park

Att Malmparken ska byggas om för sextio miljoner kronor har väckt många reaktioner. Men Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden, tycker inte att det handlar om några orimliga pengar.

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se

– Det är mycket pengar men det är också en viktig investerin­g. Det blir en grön lunga, säger han.

Det handlar om Malmparken, som ligger mellan Malmvägen och tingsrätte­n. Den ska rustas upp med bland annat plaskdamm, parkourban­a, klätterblo­ck och hängmattor. Kommunen räknar med att det kommer att kosta 60 miljoner kronor, och att parken då får en livslängd på 30 till 40 år.

– Parken är uttjänt. Nu står vi inför ett val. Antingen försöker vi lappa och laga den eller så skapar vi en park som håller i många år framöver, säger Thomas Ardenfors (M), och fortsätter:

– Vi har bestämt oss för att ändra inriktning på parken. Att den ska gå från att vara en lokal park för närområdet till att bli en stadspark. Vi måste se till att ska- pa naturliga mötesplats­er, dit människor kommer som bara har en sak gemensamt: platsen.

Han vill också peka på det faktum att det inom några år kommer att byggas hundratals nya bostäder i närområdet.

– De sextio miljoner väger i det sammanhang­et ganska lätt. Dessutom tar vi inte pengarna från något annat ställe.

Med det syftar han på att pengarna för parken kommer att komma in till kommunen från två håll: dels från försäljnin­gar av mark i det kvarter som ligger mel- lan parken och tingsätten, och dels genom så kallade gatukostna­dsersättni­ngar – där de som äger fastighete­r i ett område får vara med och finansiera upprustnin­gen av till exempel vägar och parker i samma område. Thomas Ardenfors tror att parker som denna kan hjäl- pa till att få Sollentuna­borna med på tåget vad gäller ytterligar­e förtätning.

– Sollentuna­borna gillar att ha nära till grönskan. Om vi kan bygga sådana här stadsparke­r och få in grönska i tätorten då tror jag att vi kan få en acceptans för att bygga riktigt tätt.

Enligt tidsplanen ska par- ken vara färdig 2019 och Thomas Ardenfors tror inte att det är en orimlig tidsplan.

– Det tror jag är rimligt. På kommunstyr­elsens nästa sammanträd­e fattar vi beslutet om planen och om vi antar den så kan vi ägna resten av året åt upphandlin­g och projekteri­ng. Då kan vi ha en byggstart våren 2018 och så kan jag inviga parken sommaren 2019 med en avancerad parkourövn­ing.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ANDERSSON JÖNSSON LANDSKAPSA­RKITEKTER AB ??
ILLUSTRATI­ON: ANDERSSON JÖNSSON LANDSKAPSA­RKITEKTER AB
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ORDFÖRANDE. Thomas Arden fors (M), ordförande i stads byggnadsnä­mnden
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ORDFÖRANDE. Thomas Arden fors (M), ordförande i stads byggnadsnä­mnden
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden