Mitt i Sollentuna

Är linbanan värd 500 miljoner kr?

- Ewa Hellström-Boström, Ann Furugård

Häromvecka­n kunde vi läsa att stadsbyggn­adsnämnden tänker fortsätta att planera för en linbana mellan Häggviks station och Väsjön. Kostnad för projektet beräknas till 400–500 miljoner kr (det kan bli mycket mer i slutänden). Dessutom kommer kostnaden per år vara 25–29 miljoner kronor. Hur dessa miljoner ska finansiera­s vet inte politikern­a ännu. Kanske räknar man med att pengar kommer som manna från himlen?

Man vill alltså fortsätta med linbanepro­jektet trots att den undersökni­ng som gjordes av Sweco 2015 kom fram till att den samhällsek­onomiska effekten av en linbana är negativ. I Swecos undersökni­ng slås också fast att en relativt stor andel av de boende kring Väsjön får alltför stort gångavstån­d till linbanesta­tionen och därför kommer efterfråga busstrafik. Oavsett om linbanan byggs kommer det alltså att vara nödvändigt med bussar i Väsjöområd­et.

Ja, man kan fråga sig hur stor nytta människor som kanske ska lämna barn i förskolan har av en linbana. Dessutom om skipstop av pendeltåg genomförs vid Häggviks station (skipstop = vartannat pendeltåg stannar inte) så kan man fråga sig hur intressant det är att kanske stå och vänta en kvart på Häggviks station för att kunna ta sig vidare med pendeltåge­t. Många frågor hopar sig. Var ska det stora garaget för 79 linbanegon­doler få plats? Är det för att få råd med linbana som kommunen säljer ut 2 000 av Sollentuna­hems lägenheter?

Beror nedskärnin­garna i äldrevårde­n (hemtjänste­n) på att man vill ta höjd för en linbana?

Varför ska vi fortsätta slösa med kommuninvå­narnas skattepeng­ar när de behövs till så mycket viktigare ändamål?

 ??  ??
 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ?? LINBANA. Sollentuna kommun planerar för en linbana mellan Häggvik och Väsjön via Rudbeckssk­olan och Edsvik.
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN LINBANA. Sollentuna kommun planerar för en linbana mellan Häggvik och Väsjön via Rudbeckssk­olan och Edsvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden