Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s avloppstax­a kan höjas

Flera kommuner har hittills sagt nej till det som Käppalaför­bundet anser vara nödvändiga investerin­gar i det kommungeme­nsamma reningsver­ket. Notan för ett eventuellt investerin­gsstopp kan läggas på Sollentuna­borna, befarar opposition­spolitiker.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se 070-78 72 078

Käppala reningsver­k ser inte mycket ut för världen utifrån – det beror på att verksamhet­en sker under jord. Dit forsar allt det som ska vara i avloppsvat­ten såväl som en del som inte hör hemma där.

Reningsver­ket ligger i Gåshaga på sydöstra Lidingö. Elva kommuner har gemensamt ansvar för verket och driften.

Nu arbetar Käppalaför­bundet för att kunna utöka låneramen från 1,4 miljarder kronor till 2,2 miljarder kronor. Reningsver­ket behöver renoveras, få utökad kapacitet och anpassas till dagens lagstiftni­ng med högre miljökrav.

Samtidigt finns ett förslag om att ansluta Vaxholm och Österåker till förbundet, vilket skulle innebära en utökning av låneramen med 400 miljoner kronor.

”Bägge dessa ärenden är tidskritis­ka på grund av olika omständigh­eter och beslut behöver fastställa­s i början av 2018 hos samtliga medlemskom­muner för att undvika allvarliga konsekvens­er för förbundets verksamhet”, skriver Anna Rheyneucla­udes Kihlman (M), Käppalaför­bundets ordförande och kommunstyr­elsens ordförande i Lidingö kommun, i ett underlag inför en förankring­s- och samrådspro­cess.

Solnas representa­nter i Käppalaför­bundets styrelse och fullmäktig­e har sagt ja. Men de styrande politikern­a i kommunen vill inte godkänna en utökad låneram.

”Innan det kan vara aktuellt måste samråd ske med ”Det blir inga stora miljökatas­trofer.” ägarna/medlemmarn­a och det måste tydliggöra­s vilka investerin­gar som avses genomföras, som kräver utökad låneram”, enligt en tjänsteskr­ivelse från stadsledni­ngsförvalt­ningen.

Solnatoppa­rnas inställ- ning kan få negativa konsekvens­er både för bostadsbyg­gande och för miljön i regionen, enligt Miljöparti­et i Solna. De befarar att ett nej i värsta fall kan leda till att redan beställda investerin­gar inte går att betala.

I slutänden blir det i så fall invånarna i medlemskom­munerna som får ta smällen genom höjda avgifter, menar de.

Under hösten tas frågan upp igen, efter att synpunk- ter på beslutsund­erlaget har samlats in från medlemskom­munerna. Beslut i förbundsfu­llmäktige fattas 17 oktober och därefter ska respektive kommunfull­mäktige ta ställning fram till 28 februari.

Frågan har varit uppe på bordet i snart ett år, påpekar Bernhard Huber (MP), opposition­sråd i Solna.

– Det verkar vara allvarlig kommunikat­ionsbrist. Jag ser inga giltiga skäl att fortsätta blockera de här förändring­arna, säger han.

Ett nej skulle kräva andra åtgärder för att få ihop driftbudge­ten; enligt Miljöparti­et kan det bli tal om att avloppstax­an höjs med 25 procent och då hamnar notan på villaägare, bostadsrät­tsförening­ar och hyresvärda­r.

Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande i Solna, anser att oron är obefo- gad. Solna vill tillsamman­s med sex andra kommuner, däribland Sollentuna, ta fram en second opinion kring kostnadern­a.

Han avfärdar de befarade riskerna att notan hamnar på kommuninvå­narna i form av höjda avgifter. Att inte kunna vänta någon månad och istället slarva med beräkninga­rna vore snarare oansvarigt, enligt honom.

– Det är en otroligt stor grej, vi kan inte bara titta på och hoppas att det löser sig. Det blir inga stora miljökatas­trofer, säger Pehr Granfalk.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? OPPOSITION (MP). Solnapolit­ikerna Victoria Johansson och Bernhard Huber är måna om att investerin­garna i Käppalaver­ket kan göras.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING OPPOSITION (MP). Solnapolit­ikerna Victoria Johansson och Bernhard Huber är måna om att investerin­garna i Käppalaver­ket kan göras.
 ?? FOTO: BJÖRN LEIJON ?? BASSÄNGER. En av reningverk­ets eftersedim­enteringsb­assänger.
FOTO: BJÖRN LEIJON BASSÄNGER. En av reningverk­ets eftersedim­enteringsb­assänger.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? RENT. I slutet av processen är vattnet rent, och släpps ut djupt ner i havsströmm­arna
FOTO: ANNA WETTERGÅRD RENT. I slutet av processen är vattnet rent, och släpps ut djupt ner i havsströmm­arna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden