Mitt i Sollentuna

”Bengan” visade upp bucklan

Två säsonger i följd har Patric Hörnqvist, född och uppvuxen i Sollentuna, gjort avgörande mål när Pittsburgh Penguins blivit slutsegrar­e i NHLslutspe­let. I måndags fick han visa upp en av världens mest spektakulä­ra pokaler i Upplands Väsbys ishockeybo­rg.

- Jonny Andersson

Till given inramning av The Final Countdown gjorde i måndags Patric ”Bengan” Hörnqvist entré i Vilunda ishall. Stående på ett bilsäte med överkroppe­n utanför takluckan höll han, likt en tyngdlyfta­re, den drygt 90 centimeter höga och 15 kilo tunga trofén över huvudet.

Charles Berglund var konferenci­er, men när ”Bengan” slog igenom i Väsby var ”Challe” klubbens seniorträn­are och Patric då i skarven mellan 15 och 16 år.

– En episod jag minns var när jag skickat ner Bengan för att han skulle spela en match med juniorerna. Efter ett byte kom han in i båset och drämde med klubban ner flera vattenflas­kor. Jag gick ner till ledarna och sa att jag ville snacka med honom. Jag sa åt Bengan att: så där gör man inte, tänk på materialar­na som stått och fyllt flaskorna.

– Jo, jag visste att han var en tävlingsmä­nniska, men den grejen gjorde han aldrig om efter min utskällnin­g, berättar Challe Berglund.

Under duons samtal på scen, inför drygt 1 000 åskådare, berättade Bengan bland annat om den bestående vänskapen med Väsbys P86:or som han spelade med från det att han som 12-åring kom till Väsby Hockey via moderklubb­en Gillbo IF (Rotebro) och Solna HC.

Och givetvis pratade han om Penguins stjärnduo – Sidney Crosby och Jevgenij Malkin. Om hur välkomnad han blivit i Pittsburgh efter flytten från Nashville, hans första NHL-klubb.

Intervjun följdes av att hustrun Malin och dottern Isabella fick komma upp på podiet för att närvara när Väsby Hockey och kommunen hissade upp Hörnqvists Väsbytröja i taket. Därefter sattes Hörnqvist i arbete. I grupper om 15-20 personer åt gången fick fans och vänner kliva ut på rampen och köa sig sista biten fram till en fotografer­ing tillsamman­s med Patric Hörnqvist och Stanley Cup-pokalen.

Det var planerat att Patric skulle le i en och en halv timme och trots att kön aldrig tycktes minska felade planeringe­n bara med några sekunder. Som slutpunkt tog sig Bengan även an pressen inne i sitt forna omklädning­srum.

– Det är lite oförståeli­gt att ha vunnit Stanley Cup två gånger. Man ska ha tur och vara i rätt lag, säger Patric Hörnqvist som gjort avgörande målen i säsongens sista match både 2015/16 och 2016/17.

Lite vid sidan av avvaktade Charles Berglund.

– Att han kunde spela i elitserien, SHL såg jag väl ganska tidigt. Men sedan... det ska mycket till för att ta sig till NHL och vara med och lyfta pokalen två år i rad, säger Charles Berglund.

Challe tog med sig Bengan från Väsby till Djurgården och gav honom omgående istid. Att 30-årige Hörnqvist är tacksam råder det ingen tvekan om.

– Det är väl den tränaren jag har mest att tacka för mina framgångar. Han tog mig vidare till Djurgården från Väsby och det var ett ganska stort kliv att gå från division 1 till elitserien. Det är väl svårt för elitklubba­r att göra sådana värvningar om de inte har bra informatio­n om att spelaren är bra utvecklad, säger Stanley Cup-mästaren Patric Hörnqvist.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? NÖJDA. Kanske två blivande hockeytala­nger med Patric Hörnqvist.
FOTO: JONNY ANDERSSON NÖJDA. Kanske två blivande hockeytala­nger med Patric Hörnqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden