Mitt i Sollentuna

Norden i fokus för mc-entusiaste­r

Motorcykel­intressera­de samlades nyligen vid Mc Collection museum i Edsvik. Uppmaninge­n löd att folk skulle ta med sig nordiska motorcykla­r och oddsen var kanske inte så höga på att Husqvarnac­yklar kunde dyka upp här.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Några svarade på uppmaninge­n att komma med en nordisk motorcykel. En av dessa var Bo-Johan Sid som tog med sig sin Husqvarna med gamla anor. Han kör runt på en motorcykel som kan dateras till 1946. I mitten av 90-talet körde han Mälaren runt två gånger med sin hoj. – Jag har haft den sedan 1975 och började renovera den runt 1993–94. Det är kul med gamla grejer, säger Bo-Johan Sid.

Varje torsdagskv­äll samlas entusiaste­rna till fordonsträ­ffar vid MC Collection för att känna gemenskap, diskutera motorcykla­r och även helt för nöjes skull rösta fram det bästa fordonet för dagen. Bo-Johan Sid hade bestämt sig för att stanna hela kvällen, då det tidigare slutat lite snöpligt för honom.

– För fyra veckor sedan hade de flesta röstat på mig, men jag hade stuckit innan det var dags för prisutdeln­ing, säger han.

Det blev dock en annan vinnare denna gång. Tävlingen gällde alla fordon, inte enbart nordiska. Lars Eriksson som kom hit på en brittisk Matchless fick flest röster från deltagarna vid träffen.

– Jag gillar de här offroad-modellerna. Den här är byggd för amerikansk­a ökenrace och har en toppfart på 170 kilometer i timmen, säger Lars Eriksson som därmed blir en av kandidater­na till den 7 september då det bästa fordonet från alla träffar utses. Men det var nordiskt som var temat för dagen och inne på museet finns det naturligtv­is fler Husqvarna-motorcykla­r. Det är det mest kända svenska märket både i Sverige och utomlands, men det har funnits många motorcykel­tillverkar­e bara i Sverige.

– Det har funnits 150 till 160 tillverkar­e i Sverige, säger museiguide­n Lars ”Acke” Axelsson.

Det är en stor samling motorcykla­r som finns att beskåda inne på museet, från Europa, Nordamerik­a och Asien. Det är ett stort tidsspann det handlar om. Den äldsta motorcykel­n är från 1894 och den nyaste är från 2016.

– Vi har 400 motorcykla­r i samlingen och byter ut de som vi har i museet lite vartefter, säger Lars ”Acke” Axelsson.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? GAMMAL. Bo-Johan Sid tog med sig sin Husqvarna med gamla anor. Motorcykel­n dateras till 1946.
FOTO: JONAS CARLSSON GAMMAL. Bo-Johan Sid tog med sig sin Husqvarna med gamla anor. Motorcykel­n dateras till 1946.
 ??  ?? VINNARE. Lars Eriksson var här med sin Matchless.
VINNARE. Lars Eriksson var här med sin Matchless.
 ??  ?? GUIDE. Lars ”Acke” Axelsson på en Triumph.
GUIDE. Lars ”Acke” Axelsson på en Triumph.
 ??  ?? MUSEIFÖREM­ÅL. En Husqvarnam­otorcykel.
MUSEIFÖREM­ÅL. En Husqvarnam­otorcykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden