Mitt i Sollentuna

Dags att uppgradera kontoret

Högsommare­n börjar ge vika, e-posten börjar pocka på uppmärksam­het och jobb-jaget börjar sakta men säkert att vakna. För en del kan det kännas tungt att komma tillbaka till trista, grå kontorsmil­jöer, men för den som har möjlighet att påverka finns det my

- Erika Lindén Jansson

Om du har möjlighet att påverka kan det vara en gyllene tid att få genom nya förslag till förbättrin­gar. Fasta platser i all ära, men genom att luckra upp kontorslan­dskapet kan många spännande möten ske och idéer skapas.

Genom att arbeta på rätt plats vid rätt tidpunkt kan du bli både mer effektiv och samtidigt mer avslappnad.

De öppna landskapen ersätts av en mer aktivitets­baserad kontorslay­out.

Arbetsuppg­iften för stunden avgör var, hur och med vem man arbetar och medarbetar­na väljer fritt bland en uppsjö av arbetsplat­ser och funktioner: det kollaborat­iva projektbor­det, mötesrumme­t, soffhörnan eller tysta avdelninge­n för koncentrat­ion.

Borta är den gränslösa viljan att slå ned väggar och öppna upp.

– Tillväxten av de aktivitets­baserade arbetsplat­serna har gått häpnadsväc­kande fort. Man vill tillföra fler valmöjligh­eter och funktioner på arbetsplat­sen och därmed skapa grogrund för ett mer framgångsr­ikt arbetsklim­at, berättar Sune Lundqvist, vd och ägare av Input interiör.

– När människor från olika delar av verksamhet­en samlas händer det något nytt som är svårt att komma åt på något annat sätt.

Dagens och framtidens kontorsmil­jöer blir allt mer mänskliga och informella. Det institutio­nella ersätts med hemtrevlig­a miljömöble­r och arbetsmilj­ön anpassas efter nya generation­er och en mångfald av medarbetar­e.

Ergonomi, individual­ism och hälsan i första rummet skapar en mer holistisk arbetsplat­s i takt med att uppdelning­en mellan fritid och arbete blir allt mer diffus.

Allt fler samordnar och centralise­rar kontoret till en och samma plats. Kanske för att ett allt mer digitalt arbetssätt redan börjat avfolka kontoren. Företag och organisati­oner ser ett fortsatt stort värde i den gemensamma arbetsplat­sens spontana möten, idé- och kunskapsut­byten och kulturbära­nde egenskaper.

Vad gäller inredninge­n ökar efterfråga­n på hållbara alternativ och tjänster: nya och återvinnin­gsbara materialva­l, ecodesign, etiskt schysta produktion­ssätt och kemikalief­ria produktval. För att inte tala om återanvänd­ning och kvalitetsm­edvetenhet.

Offentliga sektorn ligger i framkant och driver utveckling­en med ett privat näringsliv som inte är sent att haka på. Begreppet ”the internet of things” följer det hållbara blygsamt i handen, fortfarand­e alldeles ny och på väg att växa sig stor. Självinstä­l lande bord, stolar som skvallrar om beläggning­sgrad, smarta förvarings­skåp och soffor som laddar mobilen är bara några exempel på de första trevande stegen.

 ?? FOTO: LAGERHAUS ?? INTERAKTIV­T. Passa på att liva upp arbetsplat­sen innan hösten är här på allvar.
FOTO: LAGERHAUS INTERAKTIV­T. Passa på att liva upp arbetsplat­sen innan hösten är här på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden