Mitt i Sollentuna

Förbifart hotar kafé

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

För Helenas kafé vid Bögs gård väntar en tuff höst. I samband med byggande av förbifart Stockholm har Knistaväge­n stängts av, något som påverkat Helena Senius verksamhet. – Det tar ju en kvart extra att åka hit, eftersom man får åka runt. Har man 45 minuters lunch så åker man ju inte hit då, säger hon.

Bygget av förbifart Stockholm är i full gång och orsakar en hel del trafikstru­l i Häggvik. Något som bland annat påverkar Helenas Kafé vid Bögs gård, dit det har blivit betydligt svårare att ta sig.

– Vi brukar ha kö till dörren men nu har det varit mycket mindre, säger Helena Senius som driver kaféet.

Helenas Kafé har varit sommarstän­gt fram till för någon vecka sedan, och i vanliga fall är det rusning när kaféet öppnar igen på hösten. Men nu har det ekat tomt i lokalerna.

Enligt Helena Senius beror det på att Knistaväge­n, som går under E4, är avstängd för biltrafik – vilket den kommer att fortsätta vara under resten av året. Och flera gånger till, efter det.

– Det tar ju en kvart extra att åka hit, eftersom man får åka runt. Har man 45 minuters lunch så åker man ju inte hit då.

Fram till i somras hade kaféet en heltidsans­tälld, men henne har Helena Senius behövt säga upp.

– Det här är jättetråki­gt. Mest tråkigt för de anställda, så klart.

Hon har pratat med Trafikverk­et om möjlighete­n att få ersättning för den förlorade inkomsten.

– Jag ska registrera hur försäljnin­gen ser ut nu jämfört med en vanlig månad och sedan skicka in pappren till dem. De säger att det finns en chans att få ersättning, men att det är svårt. Kaféet ligger ju inte i direkt anslutning till vägen.

Helena Senius är i valet och kvalet just nu. Hålla öppet eller stänga? Kanske bara satsa på kafé och cateringve­rksamheten?

– Jag vet inte hur jag ska göra. Ska jag hålla öppet och gå med förlust, när jag inte vet om jag får någon ersättning för det? Eller stänga igen lunchserve­ringen under hösten och definitivt inte få någon ersättning? Just nu känns det mest meningslös­t att komma hit och laga mat när det inte är några gäster här. Man vill ju inte slänga mat.

”Ska jag hålla öppet och gå med förlust, när jag inte vet om jag får någon ersättning för det?”

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ÖDE. Det ekar tomt inne på Helenas Kafé. Enligt Enligt Helena Senius beror det på att Knistaväge­n, som går under E4, är avstängd för biltrafik – vilket den kommer att fortsätta vara under resten av året.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ÖDE. Det ekar tomt inne på Helenas Kafé. Enligt Enligt Helena Senius beror det på att Knistaväge­n, som går under E4, är avstängd för biltrafik – vilket den kommer att fortsätta vara under resten av året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden