Mitt i Sollentuna

Hamnkapten­en går i land efter 36 år

Han har varit hamnkapten i 36 år och var med och startade Sollentuna båtklubb för lika många år sedan. Det hela började när kommunen inte längre ville ta hand om sina bryggor. Nu är det dock dags för Martin Larsson att lämna sin post och det är en omtyckt

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Nere vid Sollentuna båtklubbs lokaler vid Segeludden fläktar det och vattnet kluckar intill båtbryggan. Martin Larsson visar stolt upp Sunway II, träbåten han döpt efter hustrun Solveig. Han har både ritat och byggt båten själv. Båtbyggark­unskaperna ligger i familjen.

– Min pappa och farfar var fiskare och båtbyggare i Hälsinglan­d, säger Martin Larsson.

Båten har med ett par årtionden på nacken överlevt den tid Sollentuna båtklubb funnits och har under sin tid varit med om många äventyr.

– Jag har åkt med den längs Göta kanal två gånger, till Bornholm, Finland, Åland och Höga kusten, nämner Martin Larsson som några exempel.

Och mellan äventyren ligger Sunway II vid Segeludden i Edsviken. Förutom Martins träbåt finns här stora, små och olika typer av båtar. Martin går längs bryggan och utbyter några glada ord med två män ombord på en båt. Med sig har de en tårtlåda. Han undrar om det är fest på gång.

Martin är ett välkänt ansikte i hamnen. Som hamnkapten har Martin Larsson haft flera sysslor hos båtklubben. Han har sett till att folk har fått båtplatser, skött reparation­er och hållit saker och ting flytande (!) på båtklubben. Men en av de saker han minns mest är de dagar förr om åren när båtklubben ofta hade träffar i skärgården.

– Då var barnen med också, säger han.

Båtklubben bildades 1981. Det hela startade med att kommunen inte ville ta hand om bryggorna längre. De erbjöd Martin och några andra att ta över allting och därmed föddes båtklubben.

För att kunna ha en båtklubb krävdes det naturligtv­is lokaler och det blå huset där båtklubben huserar har en speciell historia. Det brukade nämligen vara en provisoris­k postlokal i Norrviken. Men för 12 000 kronor köpte Martin och Sollentuna båtklubb lokalerna som sedan flyttades till Segeludden.

– Jag har ofta gått och lämnat post i de här lokalerna, säger Martin.

I dag har båtklubben 235 medlemmar. Några av dem tipsade Vi i Sollentuna om Martin, underteckn­at med signaturen ”några mycket nöjda medlemmar”. Det är alltså en populär hamnkapten som även varit mycket drivande i klubben. Enligt Martin, med den bakgrund han har, är det inte så konstigt att han blev en av grundarna till båtklubben och han är glad över uppskattni­ngen för det arbete han har lagt ner.

– Det känns bra. Vi har haft en fin klubb, säger Martin Larsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? TRÄBÅT. Martin Larsson håller i masten på Sunway II.
FOTO: JONAS CARLSSON TRÄBÅT. Martin Larsson håller i masten på Sunway II.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GRUNDARE. Två av grundarna år 1984, Martin Larsson (till vänster) och Gösta Andersson.
FOTO: PRIVAT GRUNDARE. Två av grundarna år 1984, Martin Larsson (till vänster) och Gösta Andersson.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KLUBBLOKAL­EN. Ett före detta postkontor.
FOTO: JONAS CARLSSON KLUBBLOKAL­EN. Ett före detta postkontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden