Mitt i Sollentuna

Nytt växthus invigt med spontandan­s

– Både de äldre och personalen är väldigt involverad­e och engagerade. Det är härligt att se hur glada alla blir. Helén Lampert Sandin, aktivitets­samordnare på AB Solom, berättar om det nya växthus som hon har tagit initiativ till, och som precis invigts

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det är sensommarm­åndag och solen skiner. Bandet Kultrockar­na spelar och personalen serverar bubbel och snittar till de äldre. Solom har slagit på stort när det nya växthuset invigs.

Det blågula bandet klipps av den boende Maj-Lise Ahnén.

– Det är så trevligt med det här nya växthuset, säger hon och fortsätter:

– De har jobbat som sjuttsinge­n med det här. Det blir härligt att sitta där inne när hösten kommer och ta en kaffe. Mer hinner hon inte säga förrän hon blir uppsvept i en spontan dans av växthusets eldsjäl, Helén Lampert Sandin, som tagit initiativ till och drivit genomföran- det av det nya växthuset.

– Tänk att det blev något så stort, säger hon när hon tittar ut över den ståtliga invigninge­n.

Hon har jobbat som aktivitets­samordnare på Ulrikas gård i ett och ett halvt år ungefär, och så fort hon började här kände hon att något skulle behöva göras åt gården.

– Det var bara sten och taggbuskar, säger hon.

Så hon började i flera ändar. Dels hörde hon av sig till Sollentuna­hem och sade att taggbuskar­na måste bort. I stället har hon och personalen nu ordnat med plantering­ar och odlingslåd­or för växter och grönsaker. Dessutom sökte hon pengar via Soloms initiativf­ond, för att få ett växthus på plats. Och nu, under sommaren, blev växthuset färdigt. Hon var själv med och skruvade, tillsamman­s med personal från kommunen och med hjälp från de boende.

– En dam satt här och sorterade skruvar åt oss. Det gjorde henne glad och det var jättevärde­fullt för oss. Och i vinter tänkte vi dra i gång med en aktivitet där den som vill kan få vara med och skruva ihop blomlådor. Alla kan göra någonting.

– Både de äldre och personalen är väldigt involverad­e och engagerade. De äldre kommer med blom- mor och växter som de har fått. Även personalen kommer in med växter och är med och tar egna initiativ. Det är härligt att se hur glada alla blir. Helén Lampert Sandin är väldigt nöjd med växthuset. Men visst finns det mer hon skulle vilja göra av den här gården.

– Det vore fint att göra en syrénberså här. Lukten är så viktig för många äldre. Det tindrar i ögonen på dem när de är här ute nu. Den här gården har blivit så mycket mer levande för dem.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? VÄXTHUS. Nu är det nya växthuset på Ulrikas gård invigt. Maj-Lise Ahnén klippte bandet. Hon firade också nyöppninge­n med en dans tillsamman­s med aktivitets­samordnare­n Helén Lampert Sandin, som var initiativt­agare till växthuset.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD VÄXTHUS. Nu är det nya växthuset på Ulrikas gård invigt. Maj-Lise Ahnén klippte bandet. Hon firade också nyöppninge­n med en dans tillsamman­s med aktivitets­samordnare­n Helén Lampert Sandin, som var initiativt­agare till växthuset.
 ??  ?? VÄXTHUS. Nu är det nya växthuset på Ulrikas gård invigt. Aktivitets­samordnare­n Helén Lampert Sandin är initiativt­agare till växthuset.
VÄXTHUS. Nu är det nya växthuset på Ulrikas gård invigt. Aktivitets­samordnare­n Helén Lampert Sandin är initiativt­agare till växthuset.
 ??  ?? VÄXTHUS. Nu är det nya växthuset på Ulrikas gård invigt, med gårdsfest och bubbel.
VÄXTHUS. Nu är det nya växthuset på Ulrikas gård invigt, med gårdsfest och bubbel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden