Mitt i Sollentuna

Godkänt bygglov för ersättning­sskola

Frågan om en ersättning­sskola i Fågelsångs­parken har fått upp många på barrikader­na. De som bor i närheten av parken har velat bevara den intakt, medan kommunen har kämpat för att få till stånd en evakuering för Töjnaskola­ns elever. Efter flera års proces

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Det känns jättebra att beslutet nu är fattat. Jag står verkligen bakom det här beslutet till hundra procent. Det säger Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Han säger att under sina sex år på posten, så finns det inget bygglov som han har lagt ner så mycket tid på.

– Det här har varit väldigt komplicera­t och det har upprört många. Det är inte populärt att använda en grön lunga på det här sättet.

– Men det här är den absolut bästa platsen och det bästa beslutet som vi hade kunnat ta. Vi kommer att ta en del av parken i anspråk under några år men parken kommer att bli ännu finare när vi återställe­r den efteråt.

Han kallar beslutet att bara använda den västra delen av parken för en bra kompromiss. Som det ser ut nu kommer fruktträde­n att bli kvar. Det som försvinner är istället den stora granhäcken, som enligt Oscar Nyströmer ändå är död på många ställen.

– Vi skulle ha fattat beslu- tet på förra mötet men då strömmade det in så mycket synpunkter att vi inte hann ta ställning till alla. Dessutom fanns det ett par frågor kvar som vi behövde få svar på.

Så beslutet sköts istället upp till ett extrainsat­t möte nu i måndags. Ett möte som var väl förberett.

– Mötet tog 13 minuter. Alla som hade rösträtt – det vill säga M, L, KD, MP och S – röstade ja. Det var en lång process men vi lyckades; alla ställde sig bakom beslutet. Det är det som är demokrati.

Även fast han är övertygad om att det tillfällig­a bygglovet kommer att över- klagas, har han ändå gott hopp om att skolan kan stå färdig till terminssta­rten hösten 2018.

– Barnen på Töjnaskola­n behöver en ny skola och en idrottshal­l. I det här fallet fick allmänintr­esset gå för intresset att bevara den västra delen av parken orörd.

”Vi kommer att ta en del av parken i anspråk under några år men parken kommer att bli ännu finare när vi återställe­r den efteråt.”

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? BYGGLOV. Nu är det tillfällig­a bygglovet för en ersättning­sskola i Fågelsångs­parken godkänt. Trots att det säkerligen kommer att överklagas hoppas Oscar Nyströmer att skolan ska vara i drift till hösten 2018.
FOTO: MICHAEL FOLMER BYGGLOV. Nu är det tillfällig­a bygglovet för en ersättning­sskola i Fågelsångs­parken godkänt. Trots att det säkerligen kommer att överklagas hoppas Oscar Nyströmer att skolan ska vara i drift till hösten 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden