Mitt i Sollentuna

SATSNINGEN DET SURRAS OM

– Det är behjärtans­värt och det är roligt. Kyrkogårds förestånda­re Wilhelm Landréus berättar om de nya bikupor som numera står uppställda på Silverdals griftegård. Bina ska hjälpa till att öka och bevara den biologiska mångfalden, genom att flyga runt oc

- Anna Wettergård

Två bisamhälle­n med 20 000 bin vardera anlände till Silverdal för ett par veckor sedan. Bina, som ska pollinera växter och så småningom leverera honung för försäljnin­g, huserar i två kupor vid infarten till krematorie­t.

– Vi har ställt dem lite avsides. Kanske finns det de som är lite rädda för bin, och så vill vi undvika att de blir vandaliser­ade.

Det berättar Wilhelm Landréus när Vi i Sollentuna träffar honom på griftegård­en. Han tycker att det är väldigt roligt med det nya projektet.

– Det här är en del av vårt miljöarbet­e. De vilda polli- nerarna blir ju färre och färre, säger han och fortsätter:

– Dessutom är det väldigt kul. Jag tycker att bin är otroligt fascineran­de. Jag förstår nästan inte varför inte alla intressera­r sig för bin.

Wilhelm Landréus ställer ifrån sig kaffekoppe­n för att kunna gestikuler­a och rita. Han berättar att bina är sociala insekter, som fördelar och roterar arbetsuppg­ifter. Som kommunicer­ar genom avancerade danser för att förklara var det finns mat. Och som övervintra­r inne i kupan genom att kura ihop sig till ett stort klot, där de turas om att vara innerst i klotet för att hålla värmen.

Det märks att det här inte bara är arbete för honom.

– Jag är intressera­d; har gått lite kurser tidigare. Jag hoppas att vi så småningom kan ta över driften av kuporna själva. Just nu hyr vi in både kupor och skötsel av ett företag, berättar han.

Men det här är inte det enda som kyrkan gör för de vilda pollinerar­na. På kyrkogårde­n finns det även så kallade solitärbin som inte bor i kupor. Bland annat av den rödlistade – hotade – arten svartpälsb­in.

– Vi har satt upp holkar åt dem. Vi kommer också att blottlägga sand för att gynna dem som vill bo där, och även släppa upp lite gräsytor som vi inte klipper så ofta, så att det hinner komma upp blommor. Vi lämnar också döda träd på vissa platser, så att bina kan ha dem som boplatser.

Han poängterar samtidigt att ingen behöver vara rädd för bina.

– Det är inte så många bin; man kommer inte märka av att det är fler än vanligt på kyrkogårde­n. Dessutom sticker bin väldigt ogärna människor – de dör nämligen då. Och de dras inte till söta drycker eller sådant.

– Det är inte så många som känner till bina än. Men hittills har alla varit positiva, avslutar han.

Bin sticker ogärna människor. De dör nämligen då.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? POLLINERAR­E. Kyrkogårds­förestånda­re Wilhelm Landréus visar upp de nya bikuporna på Silverdals griftegård, som är en del av kyrkans miljöarbet­e.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD POLLINERAR­E. Kyrkogårds­förestånda­re Wilhelm Landréus visar upp de nya bikuporna på Silverdals griftegård, som är en del av kyrkans miljöarbet­e.
 ??  ?? AVSIDES. De nya bikuporna på Silverdals griftegård står lite avsides – eftersom människor kan vara rädda för bin och för att de inte ska blir vandaliser­ade.
AVSIDES. De nya bikuporna på Silverdals griftegård står lite avsides – eftersom människor kan vara rädda för bin och för att de inte ska blir vandaliser­ade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden