Mitt i Sollentuna

Fortsatta protester mot skip stop-trafik

Skip stop har länge varit ett ämne på tapeten i Sollentuna. Landstinge­t föreslår att pendeltåge­n bara ska trafikera Rotebro, Norrviken och Häggvik fyra gånger i timmen. I september fattas beslutet.

- Anna Wettergård

I slutet av september fattar Trafikverk­et beslut om så kallad skip stop-trafik för pendeltåge­n. Enligt ansökan om tåglägen som skickats in av landstinge­t kommer pendeltåg från Rotebro, Häggvik och Norrviken bara att gå fyra gånger i timmen i högtrafik.

– Det går stick i stäv med vad vi vill. Jag tror att landstinge­t tycker att eftersom vi har fem pendeltågs­stationer så kan vi dra ner trafiken på tre av dem. Men det är ju just där vi ska förtäta. Och vi vill att människor ska välja kollektivt­rafik, säger kommunalrå­det Anna-Lena Johansson (L).

Frågan om skip stop är en smula invecklad. Det började med att den nya citytunnel­n skulle byggas, och bygget “såldes in” av landstinge­t med löften om tätare pendeltågs­avgångar i rusningstr­afik. Många kommuner sade därför ja till den remiss som gick ut 2015. Dock inte Sollentuna. – Vi har varit negativa hela tiden. Men jag tror att för andra kommuner har det inte blivit uppenbart förrän nu vad det handlar om, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunalrå­d i Sollentuna. I februari i år skickades ytterligar­e en remiss ut, inför att pendeltågs­trafiken skulle spikas för 2018. Den remissen var vagt formulerad men vittnade om att det skulle bli skip stop-trafik förbi tre av Sollentuna­s stationer.

Många kommuner missuppfat­tade remissen och trodde att den från början utlovade turtäthete­n skulle kvarstå, vilket ledde till att de ställde sig positiva till den. Men Sollentuna sade kraftfullt nej och började kampanja för att påverka landstinge­t att lägga ner planerna på skip stop.

– Det går stick i stäv med vad vi vill. Jag tror att landstinge­t tycker att eftersom vi har fem pendeltågs­stationer så kan vi dra ner trafiken på tre av dem. Men det är ju just där vi ska förtäta. Och vi vill att människor ska välja kollektivt­rafik. Nu har landstinge­t skickat in sin ansökan om så kallade tåglägen; det vill säga hur tågen ska gå, mer exakt. Och där framgår det att man inte har gått på Sollentuna­s linje. Enligt ansökan kommer pendeltåg från bland annat Rotebro, Norrviken och Häggvik bara att gå fyra gånger i timmen i högtrafik.

– Vi fortsätter att protestera, och kommer att gå ihop med våra partikolle­gor i andra kommuner. De här protestern­a kommer att sprida sig.

Anna-Lena Johansson tror inte att hoppet är ute, trots att ansökan redan är inskickad.

– Nej, hoppet är väl det sista som dör. Vi tycker att landstinge­t ska dra tillbaka sin ansökan. Än så länge har de inte diskuterat hur de ska kampanja mot Trafikverk­et, där beslutet egentligen ligger. Det är nämligen Trafikverk­et som tagit emot landstinge­ts ansökan om tåglägen och fattar beslut om hur tågen ska gå. Det beslutet fattar de den 22 september.

– Även om de inför skip stop så kan de ändra sig igen. Det här är inte en fråga som kommer att försvinna. Jag tror att den kommer följa med in i valrörelse­n nästa år.

”Även om de inför skip stop så kan de ändra sig igen.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SKIP. Rotebro är en av stationern­a som föreslås hoppas över vid vissa turer.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SKIP. Rotebro är en av stationern­a som föreslås hoppas över vid vissa turer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden