Mitt i Sollentuna

Pers stora intresse blev bok

Fenomenet ”Tipsextra” är ett ämne som alltjämt berör. En gyllene tid då fotbollslö­rdagarna på vintern förblev heliga under närmare 26 år. Silverdals­bon och fotbollsno­stalgikern Per Malmqvist Stolt har nyligen släppt en bok i ämnet.

- Anders Ekström

Säg ”Tipsextra” och de flesta sportintre­sserade blir alldeles saliga. I en tid då sportevene­mang oftast lös med sin frånvaro i tv-rutan kom direktsänd­ningarna av fotboll som en skänk från ovan. Legendaren LarsGunnar Björklunds skapelse från 1969 har lämnat spår i en hel generation fotbollsäl­skare.

Så även för Per Malmqvist Stolt. Silverdals­bon fann tidigt intresset för lördagarna­s tv-underhålln­ing från de brittiska öarna.

– Min första minnesbild var att pappa tittade varje lördag. Han var inte speciellt intressera­d och sov mest, men det var där mitt intresse började, berättar Per om sina barndomsmi­nnen från 70-talet.

Och på den vägen är det. Från 80-talet har den i dag 47-årige projektled­aren och skribenten haft järnkoll på den engelska fotbollen.

– Ja, det har bestått sedan dess. Intresset för ” Tipsextra” och engelsk fotboll har alltid funnits där och det enda som varit konstant i hela mitt liv, fortsätter Per Malmqvist Stolt som varje vecka fortfarand­e följer Premier League.

Vad är det då som var så speciellt med denna tid? Själva sinnebilde­n av denna tid är korta fotbollssh­orts, leriga gräsplaner och långa polisonger. Men där fanns även mängder med storstjärn­or i lagen, klassiska karaktärss­pelare och det var bättre fotboll än ryktet gjorde gällande.

Det sena 70-talet och framåt var dessutom en stark epok då England dominerade europeisk fotboll (1977–84).

– Det visades inga allsvenska matcher på den tiden och den bra fotbollen var engelsk. Den var inte alltid jätteunder­hållande, men den var lätt att ta till sig. ” Tipsextra” var väldigt centralt på den här tiden.

För drygt två år sedan mynnade intresset ut i ord och ljud. Per startade då en podd i ämnet och skriver även ner sina tankar i ämnet på en hemsida. Det resulterad­e se- dan i en bok. För ett par veckor sedan släpptes den i handeln.

– Den handlar om de 15 mest visade klubbarna under ” Tipsextra”-tiden. Den är skriven utifrån mitt perspektiv och utifrån mina glasögon. Fokus ligger på mycket igenkännin­g och nostalgi.

Hur känns det med boken?

– Det känns väldigt bra. Jag har alltid gillat att skriva och berätta. Nu slår jag ihop det intresset med historia och engelsk fotboll. Det kändes förutbestä­mt på något sätt att detta skulle bli av.

I boken blickas det både fram och tillbaka. En speciell match lyfts fram, liksom den bästa startelvan. Självklart även en del udda historier från tiden då spelarna fortfarand­e var ett med publiken.

– Allting är väldigt strömlinje­format i dag, fotbollen är på väg att bli en show eller cirkus. På ” Tipsextra”-tiden var det en helt annan närhet till spelarna. Mindre proffsigt, fast på ett positivt sätt. En vanlig tanke kring ” Tipsextra” är långbollar och leriga planer, stämmer det?

– Ja, planerna var ofta katastrof. Fotbollen var kanske lite hafsigare då än nu, men det fanns fortfarand­e elegans. Och det där med långbollar är delvis en myt, de bästa lagen spelade längs backen.

Dessutom spånar Per på flera projekt i detta ämne som alltjämt fortsätter att beröra.

”På ”Tipsextra”-tiden var det en helt annan närhet till spelarna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? DEDIKERAD. Sedan barnsben har Per Malmqvist Stolt slaviskt följt engelsk fotboll och ”Tipsextra”. Det intresset har nu mynnat ut i en bok.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM DEDIKERAD. Sedan barnsben har Per Malmqvist Stolt slaviskt följt engelsk fotboll och ”Tipsextra”. Det intresset har nu mynnat ut i en bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden