Mitt i Sollentuna

Plan färdig för två nya skolor

Under 2018 är det byggstart för två nya skolor i Sollentuna. Gärdesskol­an ska rivas och byggas upp på nytt, och i Väsjön byggs det en helt ny skola.

- Anna Wettergård

Gärdesskol­an kommer att rivas inom kort och eleverna flyttas ut; vissa årskurser till paviljonge­r vid Häggvikssk­olan och andra till paviljonge­r och lokaler i Rudbeck.

– Vi såg över möjlighete­n att ha kvar den befintliga byggnaden. Men det passade inte ihop med de behov som fanns, med fler elever och så vidare. Det skulle bli dyrare att bygga om och anpassa de befintliga lokalerna.

Det säger Mo a Rasmusson( L ), ordförande i trafikoch fastighets­nämnden.

Från början var planen att eleverna skulle få gå i den omdiskuter­ade evakuering­sskolan i Fågel sångsparke­n men de planerna skrotades.

– Det finns flera skäl till det. Vi lyssnade på de syn- punkter som kom in, både från föräldrar och från boende i närheten av Fågelsång sparken. Jag tycker att vi hittade en bra kompro- miss där vi använder en mindre del av Fågelsång sparken under en mer begränsad tid. Dessutom hittade vi befintliga evakue- ringar som vi kunde använda i stället.

Exakt när Gärdesskol­an ska rivas är inte riktigt klart, men som tidigast kan det ske hösten 2018. Först måste Skälbyskol­an flytta ut ur sina evakuering­ar, så att Gärdesskol­an kan använda dem i stället.

Den andra stora skolbyggn ationen som är på gång är Väsjöskola­n. Även där är tanken att bygget ska pågå från 2018 till 2020. Skolbyggna­den kommer att vara anpassning­sbar efter de behov som finns, och som kommer att förändras allt eftersom människor flyttar in till Väsjön.

Från början kommer en förskola att husera här, men den kommer så småningom att flytta ut och barnen kommer i stället att få gå i någon av de tre andra förskolor som byggs i området.

– Initialt kommer vi inte att fylla skolan, så då är det bra om vi kan använda lokalerna till förskola under en tid. Förskolan kommer att finnas kvar på Väsjöskola­n så länge behovet av det finns.

Exakt hur mycket de två skolorna kommer att kosta kan Moa Rasmusson inte avslöja, eftersom uppgiftern­a är sekretessb­elagda under upphandlin­gen.

– Men jag kan säga så mycket att vi gör stora investerin­gar i skolan överlag.

– När vi bygger skolor försöker vi så långt det går anpassa lokalerna efter den verksamhet som kommer att bedrivas i lokalerna. Vi samarbetar för att det ska bli så bra som möjligt.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ILLUSTRATI­ON: NYA GÄRDESSKOL­AN, WHITE ARKITEKTER ?? MOA RASMUSSON (L). Ordförande i trafik- och fastighets­nämnden NYBYGGE. Den gamla Gärdesskol­an och rivs och den nya planeras stå klar 2020.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ILLUSTRATI­ON: NYA GÄRDESSKOL­AN, WHITE ARKITEKTER MOA RASMUSSON (L). Ordförande i trafik- och fastighets­nämnden NYBYGGE. Den gamla Gärdesskol­an och rivs och den nya planeras stå klar 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden