Mitt i Sollentuna

Oro på Vittra bemöts av rektor

■■ Via anmälninga­r och tillsyn från Skolinspek­tionen målas en oroande bild upp av situatione­n på Vittra Sollentuna. – Vårdnadsha­vare har hört av sig till oss och sagt att undervisni­ngen inte fungerar, säger Lee Orberson, förvaltnin­gschef på barn- och ung

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se FOTNOT: GÅR DU PÅ ELLER HAR DU BARN SOM GÅR PÅ VITTRA SOLLENTUNA? VAD TYCKER DU OM SKOLAN? MAILA TILL ANNA. WETTERGARD@DIREKTPRES­S.SE

En person som inte vill framträda med namn tipsade oss om att titta på situatione­n på Vittra Sollentuna. Tipsaren vittnade om hög läraromsät­tning och oroade elever.

Tittar man på anmälninga­rna till Skolinspek­tionen har hittills fyra stycken gjorts i år. Två av anmäl- ningarna vittnar om att barn rymmer från skolan. En om att barn blir slagna och kränkta av varandra, och att det hela tiden kommer nya vikarier som inte vet hur de ska hantera situatione­n. Och som dessutom inte blir informerad­e om barns livshotand­e allergier.

En anmälan handlar om att en elev inte fått tillräckli­gt lärarstöd och blev utan godkända betyg, trots signaler på det motsatta. Den senaste anmälan, från i augusti, beskriver hur elever undervisas i matematik av en tidigare fritidsans­tälld – utan lärarutbil­dning eller annan utbildning inom pedagogik.

” Vi har förstått att detta inte utgör någon tillfällig lösning varför vi är bestörta över situatione­n”, skriver anmälaren.

Skolinspek­tionen har genomfört en tillsyn på skolan, i början av detta år. Även den målar upp en oroväckand­e bild. I rapporten skrivs det om stor läraromsät­tning, med en stor andel vikarier och nyanställd­a som arbetat korta perioder på skolan. Skolinspek­tionen skriver att detta påverkar undervisni­ngen negativt, och att eleverna inte får det aktiva lärarstöd som de har rätt till. Att de mest får arbeta på egen hand i läroböcker.

Enligt tillsynen är det också brist på studiero, vilket antas bero både på den höga personalom­sättningen och på lokalernas utformning. Bland annat detta har skolan fått i föreläggan­de att åtgärda, och redovisa tillbaka till Skolinspek­tionen senast den 15 september.

Lee Orberson, förvaltnin­gschef på barn- och ungdomskon­toret, säger att kommunen har fått signaler om problemen på Vittra.

– Vårdnadsha­vare har hört av sig till oss och sagt att undervisni­ngen inte fungerar.

Men eftersom det är Skolinspek­tionen som är tillsynsmy­ndigheten för fristående skolor med fristående huvudmän, är det enbart de som kan ålägga Vittra att vidta åtgärder.

– Naturligtv­is har vi ett stort intresse av att alla skolor i kommunen ska vara av god kvalitet. Det vi som kommun gör är att påtala de brister vi får kännedom om och föra en dialog med den fristående huvudmanne­n om hur vi ser på dessa och behovet av åtgärder, säger han och fortsätter:

– Vår nämndordfö­rande och jag har kontakt med Vittra på huvudmanna­nivå och de är ytterst medvetna om situatione­n på skolan. Vår bedömning är att de tar situatione­n på stort allvar. Däremot kan jag inte svara i detalj på vilka åtgärder de löpande vidtar inom organisati­onen.

 ??  ??
 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN ?? LEE ORBERSON. förvaltnin­gs chef på barn- och utbild ningskonto­ret
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN LEE ORBERSON. förvaltnin­gs chef på barn- och utbild ningskonto­ret
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden