Mitt i Sollentuna

”LSS skärs ned på felaktig grund”

-

I artikeln i Vi i Sollentuna nr 28 angående kommunens beslut om neddragnin­gar inom LSS säger Anna-Lena Johansson från Liberalern­a att man anlitat en extern konsult för att jämföra kommunens kostnader med jämförbara kommuner. Resultatet enligt A-L är att kommunen ligger 33 procent över genomsnitt­et vilket är högst i Stockholms­trakten. Jag har begärt ut utredninge­n och ser att A-L har jämfört sig med Täby, Solna, Nacka och Stockholm varav tre är moderatled­da kommuner där stora neddragnin­gar redan gjorts. Dessa kommuner är endast fyra av tjugosex kommuner i Stockholms län.

Går man in på kommun- och landstings­databasen där man kan göra jämförelse­r mellan olika kommuner är medelvärde­t för LSS-boenden för de fyra kommunerna 1 138 653 kr/brukare och Sollentuna­s kostnader för 2015 var 1 166 935 per brukare, alltså ligger kommunens kostnader 2 procent över genomsnitt­et och inte 33 procent som A-L påstår. Några uppgifter för 2016 finns inte.

Uppmärksam­mas bör även att kommunen låtit PWC utföra utredninge­n utan något avtal dem emellan. Efter kontakt med vård- och omsorgskon­toret blir jag upplyst om att det finns en muntlig överenskom­melse om att förlänga ett avtal som gick ut 2016-09-30. Detta strider mot lagen om offentlig upphandlin­g. Kontoret kan inte upplysa om kostnaden för uppdraget, vilket är mycket förvånande.

Detta strider mot lagen om offentlig uphandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden