Mitt i Sollentuna

”Kommunerna är jämförbara”

- Anna-Lena Johansson (L), ordförande vård- och omsorgsnäm­nden

Svar till ”NP”

Svar till ”NP”: Enligt beslut i kommunstyr­elsen 16 mars 2015 har vård- och omsorgsnäm­nden, liksom alla andra nämnder, i uppdrag att redovisa möjlig effektivis­ering och beräknat utfall av detta för åren 2016–2018. För att kunna ta fram ett underlag till detta effektivis­eringsarbe­te krävs en nulägesana­lys, vilken PwC tog fram. För att göra en sådan analys bra behöver man jämföra sig med andra kommuner med en liknande struktur (exempelvis åldersstru­ktur och socioekono­miska förutsättn­ingar). Nulägesana­lysen över samtliga undersökta områden (inklusive LSS) visade att Sollentuna kostnadsmä­ssigt ligger över de jämförbara kommunerna (Järfälla, Täby, Kungsbacka, Haninge, Karlstad, Trelleborg och Nyköping).

För att vård- och omsorgsnäm­nden skulle kunna fastställa en ny LOV-ersättning på LSS-boenden fick PwC ett annat uppdrag. Det redovisade­s och fattades beslut om i nämnden den 28 februari. I den undersökni­ngen jämfördes enbart LSS-området mot andra strukturel­lt lika kommuner i länet. De kommuner som var mest lika oss i den undersökni­ngen var Täby, Stockholm, Nacka och Solna och även i den jämförelse­n låg Sollentuna högst.

Vidare anser NP att kommunen bryter mot lagen om offentlig upphandlin­g vad gäller avtalet med PwC. Det stämmer inte. Det finns en överenskom­melse mellan kommunen och PwC där beräkninge­n av LOV-ersättning­en är en del av hela uppdraget. Hur många timmar som fördelats till precis den undersökni­ngen finns inte specificer­at.

Kommunen bryter inte mot lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden