Mitt i Sollentuna

Bok om choklad för själen

Kaffetryff­el, chokladkol­apaj, lakritsfud­ge. Detta tillhör vardagen för chokladmak­aren Ulrica Grahl, som lagom till sin 50-årsdag har släppt sin första receptbok, ”Choklad för själen”. – Livet är så allvarligt, man måste pausa några minuter ibland och bar

- Charlotte Årling

T vå rum i villans bottenvåni­ng är ombyggda till kök och showroom. Det som startade som en passion för choklad har Ulrica Grahl utvecklat till ett eget företag med prova-på pralintill­verkning.

– Det är en upplevelse, en rolig stund. Det kan vara ett kompisgäng, farfar som fyller 70, en möhippa, företag. Det brukar vara otroligt roligt och en galet bra stämning. Choklad är något de flesta tycker om, säger hon.

Hon bor i Väsby, tidigare i Sollentuna. Uppvuxen med en mor som är duktig på att baka ärvde Ulrica Grahl intresset och har det nu som yrke.

– Jag fascineras av människor och jag tycker att det är viktigt att njuta. Livet är så allvarligt, man måste pausa några minuter ibland.

Ett bra sätt att pausa är att äta en chokladpra­lin.

– Det fiffiga med choklad är att det är så smakrikt. Praliner har så lyxiga ingrediens­er, så man kan vara nöjd med två, tre stycken.

har många av hennes kunder efterfråga­t en receptbok, men Ulrica Grahl har inte trott att det är möjligt för ”en helt vanlig människa”. – Det är ganska ovanligt att ge ut en receptbok om man inte heter Pernilla Wahlgren eller har vunnit ”Hela Sverige bakar”. Hon bröt sig dock ur sin trygghetsb­ubbla. Renskrev en massa enkla recept, bakade och stylade, övertalade svärsonen att fota, skrev ingresser och fick hjälp att hitta ett förlag. Läskigt, men hon blev modig på kuppen. Nu finns resultatet, ”Choklad för själen”, att köpa i nätbokhand­eln, Väsby och Sollentuna centrum och på bokens hemsida. – Det ska vara enkelt att göra, och onödigt gott.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? DEBUTANT. Ulrica firar både 50-årsdag och boksläpp för hennes första kokbok.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING DEBUTANT. Ulrica firar både 50-årsdag och boksläpp för hennes första kokbok.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden