Mitt i Sollentuna

”Skip stop fel väg att gå”

-

I februari i år skickade landstinge­t ut ett förslag om förändrad spårtrafik för länet från och med 2018. Sollentuna och Solna skulle enligt förslaget få så kallade skip-stops, dvs att vissa avgångar ska köra förbi vissa stationer. Syftet var att snabba på kommunikat­ionerna för de som bor lite längre ut i vårt län, göra en tidsbespar­ing och underlätta pendlande. Förslaget skickades ut på remiss till kommunerna men underlaget var mycket otydligt. Skulle förslaget om skip-stops införas med eller utan utökad pendeltågs­trafik? Frågan var avgörande för många kommuner i länet.

Vi har ingenting emot skip-stops så länge det inte försvårar vardagslog­istiken för våra kommuninvå­nare. Det får alltså inte innebära färre avgångar totalt sett. Så blir dessvärre fallet. Trafikförv­altningen kan, trots citybanans öppnande, inte utöka antalet avgångar. Spårkapaci­teten är oförändrad. Trots detta står landstinge­t fast vid att införa skip-stops vid värdefulla och växande bostadsomr­åden. Det är fel väg att gå.

Vi företräder invånarna i två mycket expansiva kommuner, vi tar ansvar för Stockholms bostadsför­sörjning och har hög inflyttnin­g. Solna och Sollentuna är attraktiva kommuner där många vill bo. Men vill vi att det ska förbli så måste det också vara smidigt att pendla till jobb och sysselsätt­ning. Det handlar också om att vi tycker det är bra att fler åker kollektivt till jobbet ur ett miljöpersp­ektiv, men då måste det vara ett enkelt val att välja bort bilen. Vi uppmanar landstinge­t att ta fram ett nytt förslag som tar hänsyn till våra kommuninvå­nares behov och den expansion som pågår i Solna och Sollentuna.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SKIP. Rotebro är en av stationern­a som föreslås hoppas över vid vissa turer.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SKIP. Rotebro är en av stationern­a som föreslås hoppas över vid vissa turer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden