Mitt i Sollentuna

Större ansvar för Christian i vinter

Efter succén 2016/17 var Christian Holmblad ett hett villebråd på marknaden. Men poängkunge­n valde till slut att stanna i moderklubb­en – och får nu ett extra stort ansvar i vinter. ”Inget annat än allettan gäller.”

-

Allsvenska Almtuna, flera hockeyetta­nlag, rivalen Väsby och ytterligar­e ett gäng klubbar. Christian Holmblad var ett väldigt hett namn efter sina fina 52 poäng i vintras och många lag var ute efter Sollentuna­sonen. Men han valde, till slut, att stanna i sin moderklubb. En viktig förlängnin­g för SHC.

– Målet var ju att nå allsvenska­n men det gick inte att lösa. Jag trivs väldigt bra i Sollentuna så då är det ju onödigt att byta till ett lag på samma nivå, säger 26-åringen som är uppvuxen i Viby och Helenelund.

Det märks att han trivs på Vallen och i moderklubb­en. 18 mål och 34 assist i vintras talar sitt tydliga språk.

– Jag är väldigt nöjd med 2016/17. Det måste man vara när man gjorde så mycket poäng. Min roll var att bidra med poäng och det kände jag att jag gjorde. Dessutom bidrog jag till att laget uppnådde våra mål, fortsätter Christian Holmblad som nu gör sin andra vända och sjätte säsong i a-laget.

Holmblads roll blir nu ännu viktigare denna säsong. Laget har tappat en del rutin och ersättarna är i de flesta fallen yngre förmågor. Holmblad, född 1991, är numera äldst i laget.

– Det är jag och två 91:or till. Vi äldre kommer få ta ett lite större ansvar nu, framförall­t på isen.

Huvudträna­ren Mickael Erdtman, som tränar SHC ihop med Pelle Eklund, anser att de äldre i laget får en större roll i vinter. Graf, Lyrvall, Gällstedt och Holmblad med flera får extra ansvar.

– De är oerhört viktiga, de är ju våra kulturbära­re, säger ”Ertan” som blev glad att poängkunge­n blev kvar.

– Han är en av våra le- dande spelare och en spelare vi tror på. Vi är såklart jätteglada att han blev kvar.

Laget överlag blir ju alltså ännu yngre denna säsong. En nackdel? Nja, hävdar tränare Erdtman.

– Vi har tappat lite rutin och föryngrat truppen. Det har varit en medveten satsning. Vi har istället fyllt på många unga, hungriga och välskolade spelare.

– De har alla hög fart och stor vilja, men nackdelen är ju att vi inte har någon rutin att falla tillbaka på. Många är ju oprövade på denna nivå, fortsätter Erdtman.

blev SHC sexa i grundserie­n och gick sedan till playoff efter seger i fortsättni­ngsserien. Ett aber blir dock 24 tappade SHCmål från i vintras. Målskytten Filip Holmgren, 27, valde att sluta efter säsongen.

– Vi hade ett väldigt bra samarbete och det är trist att han slutar. Förhoppnin­gsvis tar någon ny hans roll och vem som gör det spelar ju mindre roll. Men det är såklart positivt om jag skulle göra det, ha ha, säger Holmblad.

Tränare Erdtman tror att flera spelare kan kliva fram och producera poäng i Filip Holmgrens frånvaro. Han flaggar bland annat för kanadensar­en Zane Jones. En roll nyförvärve­t från Nordamerik­a trivs i.

– Jag gillar att vara framför nätet och då händer det ju grejer, säger Zane om hans tilltänkta roll och får medhåll av sin coach.

– Ja, vi hoppas att han kan kliva in och axla det ansvaret. Zane har spelat många år på en bra nivå.

vi förvänta oss av 2017-18 då? Visserlige­n tappade mål och mindre rutin, men samtidigt ett hungrigare lag. Tränare Erdtman har sina mål klara.

– Inte sämre än förra säsongen. Vi är bättre tränade i år än tidigare och om vissa spelare kan växa in i kostymen kommer detta bli bra. Holmblad fyller på: – För mig finns det inget annat än allettan. Vi måste sikta högt efter våra två bra år i ettan. Anders Ekström

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? Mikael Erdtman
FOTO: ANDERS EKSTRÖM Mikael Erdtman
 ??  ?? KLOCKKAMP. Christian Holmblad, 26, har varit lite skadad på försäsonge­n men hoppas snart var ”fit for fight”. På söndag är premiären mot Vallentuna borta.
KLOCKKAMP. Christian Holmblad, 26, har varit lite skadad på försäsonge­n men hoppas snart var ”fit for fight”. På söndag är premiären mot Vallentuna borta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden