Mitt i Sollentuna

Zeinas dröm blev verklighet

För två år sedan drömde hon om att kunna leva på sin matlagning. I dag har Sollentuna­bon Zeina Mourtada så många förfrågnin­gar att hon måste tacka nej till många uppdrag. – Det är som en dröm, säger hon.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

För lite mindre än två år sedan träffade Vi i Sollentuna Zeina Mourtada, då hemma i hennes kök. Hon hade precis vunnit pris för sin matblogg och drömde om att en dag kunna leva på bloggandet.

Det dröjde inte länge innan drömmen blev sann. Kort efter bloggprise­t lade hon ner socionomst­udierna för att satsa helhjärtat på matlagning­en.

I dag har hon en gedigen lista på uppdrag. Men mitt bland alla matlagning­svideor, prestigefy­llda uppdrag och kokbokskon­trakt glömmer hon inte bort bloggen.

– Jag gör mycket, men jag måste hinna med att hålla bra kvalitet på bloggen. Det är den som är grunden för allt det andra.

När Vi i Sollentuna träffar henne befinner hon sig på Fryshuset i Husby. Hon håller en matlagning­skurs för skolungdom­ar under ämnet elevens val. Rubriken för kursen är ”Passion: matlagning” och medlärare är Gustav Johansson, som ligger bakom en annan av Sveriges största matbloggar: ”Jävligt gott”.

– Måste vi laga svamp? Jag gillar inte svamp, säger en av eleverna när Zeina dukar fram dagens ingrediens­er.

– Jodå, du kommer att gilla det. Smaka bara, säger Zeina Mourtada, som tycker att det är enormt roligt att hålla i de här kurserna.

– Jag vill inspirera eleverna med min resa, visa att det går att förverklig­a sina drömmar. Jag pluggade till socionom för att jag ville jobba med människor men slutade för att jag ville satsa på maten. Nu får jag göra både och.

Ungdomarna jobbar på med dagens rätt – gnocchi med svampsås. Potatis kokas, mosas och knådas. Svamp steks och kryddas; allt under skoj och småprat.

– Vi har så roligt tillsamman­s. Tidigare var jag lärare i hemkunskap men det passade mig inte alls. Jag var tvungen att följa en läroplan och det blev tråkigt. På den här kursen är det en helt annan atmosfär. Samtidigt som eleverna lär sig att laga maten lär de sig också att respektera råvarorna. Inget slängs i onödan. Ingrediens­erna är oftast svenska, och varieras beroende på vad som är i säsong. Samma tankar som går igen i alla hon gör. – Jag vill sprida både kunskap om och respekt för maten. Med tanke på hur stor publik jag har nu känner jag att har ett stort ansvar. Jag vill ge alla känslan att de kan laga mat och att de vill laga mat.

Hon tycks ha lyckats vad gäller eleverna på kursen. De tar med sig recepten och teknikerna hem till familjen.

– Den här kursen är inte som jag trodde. Jag trodde att vi typ bara skulle steka pannkakor men vi gör mycket mer avancerade saker. Jag har börjat laga mer mat hemma sedan jag började här, säger en av dem.

Snart är den 90 minuternas matlagning slut för den här gången. Det är dags att smaka av och det dröjer inte länge innan faten är rensade. Den inledande skepsisen mot svamp tycks bortblåst.

– Alltså gud vad gott det var. Den här kommer jag att laga hemma, säger en av eleverna.

Alla hjälps åt att diska och Zeina Mourtada skickar iväg eleverna med med en sista förmaning. Inget ska slängas:

– Om ni har överbliven kokt potatis hemma så släng den inte. Gör gnocchi!

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KURS. Zeina Mourtada (Zeinas kitchen) och Gustav Johansson (Jävligt gott) är två av Sveriges största matbloggar­e – och de har också en matlagning­skurs för ungdomar i Husby.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KURS. Zeina Mourtada (Zeinas kitchen) och Gustav Johansson (Jävligt gott) är två av Sveriges största matbloggar­e – och de har också en matlagning­skurs för ungdomar i Husby.
 ??  ?? BLOGG. Allt som görs dokumenter­as naturligtv­is till bloggen.
BLOGG. Allt som görs dokumenter­as naturligtv­is till bloggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden