Mitt i Sollentuna

Tyck till om din kommun

Några av sakerna som opposition­en vill ha med i översiktsp­lanen

- Anna Wettergård

Nu är det dags att bestämma hur kommunen ska utvecklas de närmaste 20 åren. Attraktiv bebyggelse och plats för näringsliv, säger majoritete­n. Mer hyresrätte­r och bättre strandskyd­d, säger opposition­en. Men även du som medborgare får vara med och tycka till.

I stort sett är de politiska partierna överens om översiktsp­lanen men det finns detaljer som de är oeniga om. För S handlar det mest om att bygga mer hyresrätte­r och för MP handlar det om strandskyd­d och naturreser­vat.

Socialdemo­kraterna driver framför allt frågan om hyresrätte­r och tycker att det i översiktsp­lanen talas för generellt om ”fler bostäder”.

– Vi vill att det ska byggas fler hyresrätte­r. Majoritete­n gör det för enkelt för sig när man bara pratar om att bygga bostäder. Vi vill gärna prata om vilken kategori av bostäder man har behov av att bygga för att klara efterfråga­n.

Det säger opposition­srådet Freddie Lundqvist (S), och fortsätter:

– Majoritete­n vill gärna tro att marknaden löser det här men vi tycker att politiken ska ta ett större ansvar i den här frågan. Vi i politiken kan ställa krav på marknaden. Sollentuna har både flera lämpliga platser i kommunen och gott om muskler i form av resurser, så vi borde kunna lösa det här. Miljöparti­et fokuserar mer på miljöfrågo­r. Något som de opponerar sig mot i översiktsp­lanen är att majoritete­n vill inskränka strandskyd­det vid Fjäturen. MP vill behålla 300 meters strandskyd­d.

– Förutom att värna stranden, som utgör en rik biotop

för djur och växter, utgör strandrems­an också en grön förbindels­e mellan de två naturreser­vaten Rösjöskoge­ns naturreser­vat och Törnskogen­s naturreser­vat. Efter utbyggnade­n av Väsjöområd­et kommer sambanden i Rösjökilen kraftigt minska i denna del, vilket leder till att strandrems­an blir än mer viktig att bevara obebyggd, säger Peter Godlund (MP).

MP vill också utvidga na- turreserva­tet vid Rösjön, så att även den östra stranden inkluderas. Det är där som Jan-Emanuel Johansson vill exploatera, något som vi rapportera­t om tidigare.

– Området öster om Rösjön utgör idag en svag passage i Rösjökilen som riskerar att proppas igen av framtida exploateri­ng. Ett skydd eliminerar den faran, avslutar Peter Godlund.

 ??  ?? MANIFESTAT­ION. S höll nyligen manifestat­ion på Turebergs torg för byggandet av fler bostäder – framför allt ungdomsbos­täder. nat Freddie Lundqvist, Oscar Martinpelt­o, Anton Lindgren, Swapna Sharma och Mette Hildingsso­n.
MANIFESTAT­ION. S höll nyligen manifestat­ion på Turebergs torg för byggandet av fler bostäder – framför allt ungdomsbos­täder. nat Freddie Lundqvist, Oscar Martinpelt­o, Anton Lindgren, Swapna Sharma och Mette Hildingsso­n.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Medverkand­e var bland an-
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Medverkand­e var bland an-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden