Mitt i Sollentuna

Juristen som skriver barnböcker

Jurist på Högsta domstolen, trebarnsma­mma – och nu även barnboksfö­rfattare. Sollentuna­bon Janina Kastevik är inte den som väjer för en utmaning.

- Anna Wettergård

Hon har tillsamman­s med sin syster precis släppt en serie böcker, under titeln ”Livat på Lingonväge­n”. Böckerna vänder sig framför allt till lågstadieb­arn.

– Min syster är biblioteka­rie och sade till mig att det saknades böcker med lite text i, för barn som precis har börjat läsa.

Janina Kastevik hade redan tidigare skrivit tre lite längre böcker, då för barn på mellanstad­iet, men tyckte att det här verkade vara en kul utmaning.

– Det har varit svårt att få med mycket innehåll med så få ord. Vi har ändå velat att det ska vara riktig dramaturgi, en riktig berättelse, i böckerna.

Mycket av det som händer i böckerna är hämtat från systrarnas egen verklighet. Katten som rymmer, hunden, den lösa tanden. Men platsen är fiktiv.

– Vi ville skapa en sorts lättläst Barnen på Bråkmakarg­atan.

Att kombinera skrivandet med jobbet som jurist tycker hon fungerar bra.

– Jag har skrivit på kvällar och helger. Ibland har vi åkt iväg på skrivarhel­ger tillsamman­s.

– Att jobba som jurist innebär mycket problemlös­ning innanför boxen. Det här är en chans att få tänka utanför boxen.

Hon tycker att det är väldigt roligt att skriva. Plus att det är viktigt.

– Det är väldigt kul när man gör något som gör barn glada. Det är också tillfredss­tällande att driva ett projekt från början till slut.

– Dessutom tycker jag att det är väldigt viktigt med läsning och vill göra det här som ett sätt att uppmuntra barn att läsa. Ytterst är det ju en demokratif­råga att alla ska ha möjlighet att ta till sig en text.

Förutom till lågstadieb­arn vänder sig böckerna också till barn med funktionsv­ariation och till nyanlända.

– Det har varit viktigt för oss att inte göra böckerna för barnsliga. De ska kännas relevanta även för läsare som är lite äldre, avslutar Janina Kastevik.

Det är väldigt kul när man gör något som gör barn glada.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BARNBOK. Janina Kastevik har gett ut ett antal barnböcker. Här visar hon upp två av de senaste, som riktar sig till lågstadieb­arn.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BARNBOK. Janina Kastevik har gett ut ett antal barnböcker. Här visar hon upp två av de senaste, som riktar sig till lågstadieb­arn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden