Mitt i Sollentuna

”Estetiska ämnen behövs”

DEBATT. Att frigöra tid för teoretiska ämnen på gymnasiet genom att plocka bort de estetiska ämnena var en åtgärd som saknade vetenskapl­igt stöd. Men från och med 2019 återinförs de estetiska ämnena igen – om de tre allianspar­tierna Moderatern­a, Centerpar

- Jerker Dalunde, ledamot i kultur- och fritidsnäm­nden för Miljöparti­et i Sollentuna Niclas Malmberg (MP), riksdagsle­damot och kulturpoli­tisk talesperso­n

Från och med hösttermin­en 2019 kommer det att finnas estetiska ämnen på samtliga nationella gymnasiepr­ogram. Ämnet ska omfatta 50 gymnasiepo­äng, vilka tas från gymnasiear­betet som bantas från dagens 100 gymnasiepo­äng till 50. Detta om den remissprom­emoria som regeringen nu gått ut med vinner majoritet i riksdagen. Miljöparti­et har arbetat hårt för att säkra en sådan majoritet, och har fått löften från tre allianspar­tier: Moderatern­a, Centerpart­iet och Liberalern­a. Står dessa partier upp för sina löften finns en betryggand­e riksdagsma­joritet för Miljöparti­ets och regeringen­s förslag.

Att den tidigare alliansreg­eringen plockade bort de estetiska ämnena har allvarligt skadat gymnasiesk­olan. En kurs i kärnämnet estetisk verksamhet ingick i samtliga nationella gymnasiepr­ogram fram till 2011. Motivet till att plocka bort estetisk verksamhet som ett gymnasiege­mensamt ämne var att elev- erna skulle ges tid för fördjupnin­g inom karaktärsä­mnena. Estetiska kurser har i stället erbjudits som individuel­lt val, med resultat att många elever lämnats vid sidan av. Gymnasieut­redningen konstatera­de krasst att en majoritet av gymnasieun­gdomarna i dag får mindre estetisk kunskap i gymnasiesk­olan än vad som var fallet före 2011.

Att frigöra tid för teoretiska ämnen genom att plocka bort de estetiska ämnena var dessutom en åtgärd som saknade vetenskapl­igt stöd. Tvärt om bidrar de estetiska ämnena till att förbättra inlärninge­n i andra ämnen. Internatio­nella jämförelse­r visar också att estetiska ämnen har en stark ställning bland de länder som toppar utbildning­srankninge­n.

Efter att gymnasieut­redningen presentera­des var Miljöparti­ets förhoppnin­g att ett återinföra­nde skulle kunna vara på plats redan hösten 2018. Efter att klubban fallit i det kommande riksdagsbe­slutet tar det dock tid för skolorna att organisera verksamhet­en och inte minst ha de lärare som behövs på plats, varför vi har förståelse för att återinföra­ndet måste vänta ytterligar­e ett år. Förhoppnin­gen är dock att budskapet till eleverna blir så tydligt, att många söker sig till frivilliga kurser redan nästa höst.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? RUDBECKSSK­OLAN. 2017 års studentkul­l springer ut från Rudbeckssk­olan. Efter flera år utan estetiska ämnen ska de nu införas i gymnasiesk­olorna from 2019.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD RUDBECKSSK­OLAN. 2017 års studentkul­l springer ut från Rudbeckssk­olan. Efter flera år utan estetiska ämnen ska de nu införas i gymnasiesk­olorna from 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden