Mitt i Sollentuna

Posk och SD vinnare

Vinnare i årets kyrkoval blev återigen POSK, som fick nästan hälften av alla röster. Även C och SD ökade. Några som däremot backade var Borgerligt Alternativ (BorgA), som förlorade nästan hälften av sina mandat.

- Anna Wettergård

– Det känns jättekul! Framför allt att det var så högt valdeltaga­nde. Det är kul att folk känner att de vill engagera sig, och gå och rösta.

Det säger Jenni Rosqvist, förstanamn för POSK i Sollentuna.

Årets valdeltaga­nde var nämligen rekordhögt: 24,33 procent, jämfört med drygt 15 procent vid förra valet.

POSK nådde däremot inte riktigt upp till målet att få 50 procent av rösterna. Hade de gjort det hade de kunnat säkra ordförande­posten i kyrkofullm­äktige. Efter förra valet gick nämligen de resterande partierna in och bildade koalition, vilket gjorde att BorgA fick ordförande­klubban trots att POSK även då var överlägset största parti.

– Vi har inte hunnit prata ihop oss än, men jag tror absolut att vi siktar på att få ordförande­posten i år. Däremot har vi inte hunnit diskutera vem som skulle sitta där i så fall.

POSK:s valframgån­gar i kommunen tror Jenni Ros- qvist bland annat beror på ett intensivt markarbete. Inte bara ute på stan, utan även i sociala medier.

– Vi har synts mycket, och med sociala medier kan man nå ut på ett helt annat sätt. Vi är jätteglada över valresulta­tet, avslutar hon. Något dystrare låter det hos Björn Karlsson, som är förstanamn för BorgA.

– Det är ett ledsamt resultat. Vi hade naturligtv­is hoppats på bättre.

– Men det är bara att gratulera POSK. De har gjort en bra valrörelse.

BorgA har inte hunnit sätta sig ner och analysera valresulta­tet än, men Björn Karlsson delar med sig av några spontana tankar.

– Det här reflektera­r väl det politiska läget i Sverige. C går framåt. Även SD satsade ordentligt och kom tyvärr in. Det är väl inte så jättekul. Vad som händer framöver nu med till exempel ordförande­posten, vet han inte än.

– Det ger sig den närmaste tiden. Vi är öppna för olika lösningar – dock inget som ger SD inflytande.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KYRKOVALET. Jenni Rosqvist står först på listan för POSK i Sollentuna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KYRKOVALET. Jenni Rosqvist står först på listan för POSK i Sollentuna.
 ??  ?? KYRKOVALET. Björn Karlsson, först på listan i Borgerligt alternativ­s nominering­sgrupp.
KYRKOVALET. Björn Karlsson, först på listan i Borgerligt alternativ­s nominering­sgrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden