Mitt i Sollentuna

Fuktskadad katedral i Edsvik

Ni har säkert sett den blå ”katedralen” av trä som står utanför Edsviks konsthall. Nu behöver den renoveras och konstnären Mats Lodén samlar in pengar för att rädda sitt konstverk.

- Jonas Carlsson

Katedralen vid Edsvik konsthall har tidigare stått på flera olika platser i Sverige. På vissa platser har den stått i fuktigt gräs vilket har lett till att den blivit angripen av svamp. Nu behöver konstverke­t renoveras för att inte rasa ihop.

– Det var jättekul att bygga den, men jag hade inte klart för mig vad som skulle hända efteråt, säger konstnären Mats Lodén med glimten i ögat.

Träbalkarn­a längst ned måste nu bytas ut och hela konstverke­t ska placeras på betong för att minska risken för fukt i framtiden. Det är främst av säkerhetss­käl som verket ska renoveras, men det estetiska behöver också uppgradera­s. Träet kommer att målas om för att återge den blåa färgen katedralen en gång hade. Och allt det här kostar pengar. Mats har lyckats ganska bra med att få in stöd från olika företag som sponsrar renovering­en.

– Jag har fått in 110 000 kronor. Det fattas 40 000, säger Mats Lodén som också hoppas på bidrag från Sollentuna kommun.

Mats och de andra som ska jobba med renovering­en sätter i gång med arbetet den 27 september. Det kommer att ta 14 dagar att genomföra arbetet och sedan hoppas Mats att verket kan hålla i ytterligar­e 15–20 år. Mats utesluter inte att verket kan få stå kvar i Sollentuna under en längre tid.

– Jag hoppas kunna skriva avtal med kommunen om hur länge de ska låna den, säger han.

Enligt Mats Lodén ska verket fungera som ett metaforisk­t rum i det offentliga rummet och som en plats för eftertanke. Att det är en katedral är medvetet, eftersom den varit en så viktig symbol under människans historia.

– På medeltiden var katedralby­ggandet ett sätt att konsolider­a samhället. Vad är vår tids katedraler?

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KATEDRAL. Mats Lodén vid konstverke­t.
FOTO: JONAS CARLSSON KATEDRAL. Mats Lodén vid konstverke­t.
 ??  ?? UNDERSIDAN. Det är den som behöver bytas.
UNDERSIDAN. Det är den som behöver bytas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden