Mitt i Sollentuna

Fotbollsha­llens dörr på glänt

Den 28 september invigs den omdebatter­ade och efterlängt­ade fotbollsha­llen i Norrviken. Vi i Sollentuna har varit inne i den enorma lokalen för en tjuvtitt.

- Anna Wettergård

Fotbollsha­llen har varit på tapeten länge. För två år sedan, när bygget skulle påbörjas, visade det sig att den tänkta placeringe­n skulle inkräkta på det så kallade spårreserv­at som finns för att i framtiden kunna bygga ut antalet järnvägssp­år som löper genom Sollentuna. Kommunen valde att flytta hallen en liten bit, men då hamnade den på parkmark i stället – vilket ledde till överklagan­den från grannarna.

Men bygget kom ändå igång så småningom och är nu alltså nästan färdigt. Grannarnas klagomål har klingat av i takt med byggnation­en, som gick snabbt och smidigt när spaden väl var i marken.

– Jag har inte hört några klagomål på länge, men det är inte säkert att jag får höra allt heller.

Det säger Niklas Roos af Hjelmsäter, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidskon­toret. Han förstår att grannarna varit oroliga.

– Det är en stor byggnad – 112 meter lång – och den ligger precis intill ett villaområd­e. Jag förstår att de reagerade. De flesta tycker att det är bra att det byggs en fotbollsha­ll men vill inte ha den precis intill sitt eget hus.

– Men grannarna kanske har vant sig vid byggnaden nu, jag vet inte.

Det finns också många som är väldigt glada över den kommande hallen.

– Den är väldigt uppskattad och det är hårt tryck på tiderna i den nya hallen. Fotboll är en av våra största sporter och bara Sollentuna fotboll har runt 3 000 medlemmar, säger han.

Det är kommunen som äger och fördelar tiderna i den nya hallen. Eftersom Sollentuna fotboll har flest utövare kommer de också att få flest tider – men det innebär inte att de har någon speciell förtur.

Hallen, som är fullstor och uppvärmd vintertid, kan delas av med nedsänkbar­a väggar för att skapa fyra mindre fotbollspl­aner. Något som behövs för att kunna fördela attraktiva träningsti­der till fler.

– Kommunens idrottsche­f sitter nu i samtal med de olika idrottsför­eningarna. Det gäller att hitta sätt nu för att nyttja hallen så bra som möjligt.

I mån av plats kommer andra idrotter också kunna nyttja hallen, men den är framför allt tänkt för fotbollssp­elare. Vilket dock gynnar även andra sporter – eftersom tider kommer att frigöras i kommunens andra idrottsanl­äggningar.

Men hallen är inte tänkt för föreningar från andra kommuner.

– Om det blir tider över på dagtid kan kanske elitföreni­ngar från andra kommuner få träna här. Men Sollentuna­borna har förtur, säger Niklas Roos af Hjelmsäter.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FOTBOLL. Niklas Roos af Hjelmsäter, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidskon­toret, visar runt i den nästan färdiga fotbollsha­llen.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FOTBOLL. Niklas Roos af Hjelmsäter, förvaltnin­gschef på kultur- och fritidskon­toret, visar runt i den nästan färdiga fotbollsha­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden