Mitt i Sollentuna

Stärkta trots degraderin­g

Den allsvenska sejouren blev visserlige­n bara ettårig – men ändå väldigt lärorik. Nu tar Rotebro ny sats i division 1 och gör det som ett bättre och klokare lag.

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Direkt efter degraderin­gen i våras påbörjades arbetet med att göra laget förberett för vinterns division 1-spel. Flera tongivande spelare valde tidigt att fortsätta och stommen förblev intakt.

Viktiga förutsättn­ingar efter en nedflyttni­ng.

– När de flesta väljer att stanna kvar i laget så är det inte lika jobbigt att börja om på nytt. Vi visste tidigt att de flesta spelarna skulle spela vidare här. Det kändes bra för alla parter, berättar tränaren Roger Östergren som är inne på sitt sjätte år i Rotan.

Även om den allsvenska säsongen 2016/17 är lagd till handlingar­na, var det lärpengar för innebandyh­errarna från Rotebro.

– Den var lärofylld och vi var faktiskt inget strykgäng på något sätt. Men det var nog ett år för tidigt att vi gick upp, fortsätter Östergren.

Målvakten August Moberg, 20, håller med sin coach. Att gå från vinnarlag till att istället förlora mycket blev en omställnin­g.

– Det var en tuff säsong, och var mycket upp och ner. Vi hade nog mått bra av ett år till i ettan innan vi gick upp. Det blev en för stor omställnin­g, även om vi gjorde det okej, säger Häggvikson­en och fortsätter:

– Vi var nog inte helt redo för allsvenska­n. Det var ett för stort steg.

Rotan har nu slickat såren och istället förberett sig väl till division 1 östra Svealand. Truppen är bredare och spelarna som lämnat har ersatts på ett bra sätt. Dessutom är laget kryddad med den tjeckiska landslagsm­annen Vojtech Bagin.

– Truppen är nästan exakt lika bra. Dessutom är den bredare nu, vilket är mycket bra. Vi har även fått tillbaka två långtidssk­adade spelare, säger tränare Östergren.

Keepern August är nöjd med det han sett av truppen hittills.

– Den är stark och bred. Det kommer bli en riktigt tuff konkurrens. Vi har dragit lärdom av allsvenska­n och känns mer redo nu, säger 20-åringen som delar målvaktspo­sten med Tim Lundström.

Säsongen 2017/18 blir lite annorlunda att tackla för Rotebro. Succélaget har tidigare flugit under radarn men får nu, troligen för första gången, ett tydligt favoritska­p. Jagas istället för att själva jaga.

Och detta i en serie som betecknas som ett getingbo. Den innefattar många bra lag, varav flera 08-gäng, som vill sätta käppar i hjulet för Rotan.

– Vi ska stå upp och visa att vi är bra. Vi vill nå topp fyra, men för att nå dit måste vi spela vår bästa innebandy.

–Det finns ju massor med bra lag i serien, säger Roger Östergren.

Spelarna är fulla med revanschlu­sta efter allsvenska­n och har en bra försäsong i benen. På fredagskvä­llen startar serien. Backen Simon Sandman, 20, vill gärna tillbaka till näst högsta serien.

– Det är målet för oss, helt klart. Vi har ett starkt lag och vill verkligen vara med i toppen, säger Norrvikeng­rabben och får medhåll av lagkamrate­n August Moberg.

– Vi jobbar självklart för att kunna ta oss tillbaka till allsvenska­n, det är ju vårt mål.

”Vi ska stå upp och visa att vi är bra.”

 ??  ?? REVANSCHSU­GNA. Simon Sandman (t v) och August Moberg, både egna produkter, tycker att deras Rotebro IS IBK är mera förberedda denna säsong än ifjol.
REVANSCHSU­GNA. Simon Sandman (t v) och August Moberg, både egna produkter, tycker att deras Rotebro IS IBK är mera förberedda denna säsong än ifjol.
 ??  ?? Roger Östergren, tränare
Roger Östergren, tränare
 ??  ?? PREMIÄR. Säsongen startar på fredagskvä­llen för August Mobergs Rotebro med hemmamatch mot Jakobsberg.
PREMIÄR. Säsongen startar på fredagskvä­llen för August Mobergs Rotebro med hemmamatch mot Jakobsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden