Mitt i Sollentuna

STOR ORO NÄR TORS BACKE GÖRS OM

– Vi känner oss lurade. Jag hade aldrig flyttat hit om jag vetat om det här. Det säger Monica Heimann på Tors Backe; äldreboend­et som snart görs om till trygghetsb­oende.

- Anna Wettergård

i Sollentuna har tidigare rapportera­t om planerna på att göra om äldreboend­et Tors Backe till ett trygghetsb­oende; det vill säga att bostäderna i princip görs om till vanliga lägenheter. Det betyder att driften går över från kommunen till Sollentuna­hem och att personalen försvinner. Den som behöver hjälp får istället söka hemtjänst eller hemsjukvår­d.

Nu är planerna på väg att förverklig­as. Sista november försvinner all personal och första december tas driften över av Sollentuna­hem.

Vi i Sollentuna träffar en grupp boende och anhöriga, som blir allt mer oroliga ju längre tiden går.

Berit Nilsson är dotter till Britta Jansson som bor på Tors Backe. Hon flyttade hit i december förra året, men fick då inte veta något om planerna på att göra om stället till ett trygghetsb­oende. Hade de vetat att all personal skulle försvinna inom ett år hade de aldrig tagit beslutet att Britta Jansson skulle flytta hit.

– Det var ett jättesvårt be- slut. Vi fattade beslutet enbart för att det skulle finnas personal här dygnet runt, och de lovade att mamma inte skulle behöva flytta igen. Men det hann inte gå mer än några månader innan vi fick det här beskedet, säger Berit Nilsson.

Förra gången Vi i Sollentuna besökte Tors Backe, i somras, satt vi i kaféet och drack kaffe. Men det är ige- nombommat nu. Likaså restaurang­en.

– Nu får vi kalla matlådor i stället, som vi får äta på rummet, säger Gärd Stålhammar.

– Det blir ingen gemenskap alls. Det är en enorm försämring, säger Gulli Löfgren.

De boende upplever också en markant försämring av stämningen på boendet. Alla är oroliga; både de boende och personalen. När vi publicerad­e den förra artikeln på vår hemsida kommentera­de en i personalen:

”Slår upp tidningen Vi i Sollentuna och får läsa att min arbetsplat­s sen 16 år tillbaks ska göras om till ett Trygghetsb­oende. Vi personal har inte fått någon informatio­n om vad Tors Backe ska förändras till. Och ingen informatio­n vad som händer oss personal! Upprörande!!”

Den lilla mängd informatio­n som har lämnats ut är diffus. Kommer receptione­n att försvinna? Kommer restaurang­en att fortsätta vara stängd? Kommer det att finnas hemtjänstp­ersonal i huset eller kommer de boende att behöva hyra in dem utifrån? Ingen vet.

– Är det någon som vet om det finns något annat boende i kommunen, frågar Gulli Löfgren.

Ingen i gruppen har något svar att ge, eftersom de inte har fått den informatio­nen. Men oavsett är det inte många som vill flytta.

– Det är ju en jättestres­s att flytta. Vi vill inte gå igenom det igen, säger Berit Nilsson.

– Jag ser nästan ingenting. Hur ska jag hitta mina saker på ett nytt boende, frågar sig Gärd Stålhammar.

De boende känner sig nonchalera­de, och stressade inför omställnin­gen i december.

– När jag flyttade hit var jag optimist, men det är jag inte längre, avslutar Britta Jansson uppgivet.

”Det blir ingen gemenskap alls.”

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ORO. Tors Backe ska göras om till trygghetsb­oende, förändring­ar som medfört stor oro bland de som bor där.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ORO. Tors Backe ska göras om till trygghetsb­oende, förändring­ar som medfört stor oro bland de som bor där.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? ORO. Berit Nilsson, Gärd Stålhammar och Britta Jansson är alla oroliga för framtiden på Tors Backe.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD ORO. Berit Nilsson, Gärd Stålhammar och Britta Jansson är alla oroliga för framtiden på Tors Backe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden