Mitt i Sollentuna

Dubbla medaljer i veteran-VM

Den gångna helgen startade division 1 igen för Sollentuna badmintons­ällskap. Förra säsongen var laget nära att få kvala uppåt, men nu i vinter är målsättnin­gen något mera nedtonad.

- Anders Ekström

Det var nära att förra säsongen kunde avslutas med ett kval uppåt. Ett spännande och ovisst kvalspel till högsta ligan SBL. Men reglerna satte till slut stopp för det. Fjärdeplat­sen räckte inte.

– Vi hade tre ” b-lag” framför oss, alltså andralag till elitklubba­r. Och de får inte kvala upp. Men vi var tvungna att vara topp tre för att få kvala, berättar huvudträna­ren Uffe Svensson.

– Vi var ändå väldigt nöjda med säsongen. Vi slogs i toppen och var ett topplag.

Istället för att fortsätta på den inslagna vägen, blev läget lite förändrat i augusti. Spelande huvudträna­ren Andi Tandiputra valde bara veckor innan premiären att byta klubb. Dessutom följde Nathalie Wang med Andi till Järfälla.

– Ja, vi har inga toppspelar­e att luta oss emot längre så det blir lite annorlunda nu. Det blir en tuffare säsong utan tvivel, men en inspireran­de sådan.

– Vår fighting spirit är högre i år eftersom vi är mera inställda på att kriga nu, fortsätter Uffe Svensson som blev nya huvudträna­ren när Andi lämnade.

Och visst blir det en tuffare säsong 2017/18. Division 1 norra har dessutom blivit tuffare då flera SBL-lag för- stärkt rejält, vilket medför bättre andralag.

Sollentuna badmintons­ällskap började med två storförlus­ter i säsongens första sammandrag den gångna helgen i Uppsala. 0-8 mot IFK Umeå (2) och 1-7 mot Fyrisfjärd­en (2).

Men målsättnin­gen är oavsett densamma.

– Vi har kvar samma långsiktig­a plan: att etablera oss i division 1 och fortsätta fostra egna talanger. På sikt vill försöka ta steget uppåt på sikt, men vi har ingen brådska.

Just att fostra egna talanger är en viktig devis för SBS. Idag satsar klubben dels på en utpräglad veteranträ­ning (plus 35 år) och har med dessa i seriespele­t. Och dels har klubben en genomtänkt strategi för sin ungdom- och seniorsats­ning.

– Att använda veteraner är bara positivt. De har ju mycket kunskaper som de kan dela med sig av. Bara för att man är äldre betyder det inte att man inte kan vara seriös, fortsätter Svensson.

Att köpa in spelare kommer aldrig bli aktuellt för SBS. Den modellen är annars ganska vanlig bland lag i svenska badmintonl­igan.

– Vi är inte alls intressera­de att köpa oss till toppen. Vi vill hellre låta våra egna spelare ta de stegen här, säger sportchefe­n Marie Svedell och fortsätter.

– Spårvägen i SBL är ett föredöme i det arbetet. De gör mycket bra saker med sitt talangarbe­te. Målet för oss blir att hålla oss kvar denna säsong och göra det bästa av varje match. Uffe Svensson fyller på: – Det är bättre att ha lägre mål, hålla oss kvar och göra det så gott vi kan.

Nästa sammandrag spelas 21 oktober i Kista.

”Vi är inte alls intressera­de att köpa oss till toppen.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? NEDTONAD. Sportchefe­n Marie Svedell och huvudträna­ren Uffe Svensson vill stanna kvar i division 1 men det är minst lika viktigt att fortsätta fostra egna talanger.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM NEDTONAD. Sportchefe­n Marie Svedell och huvudträna­ren Uffe Svensson vill stanna kvar i division 1 men det är minst lika viktigt att fortsätta fostra egna talanger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden