Mitt i Sollentuna

MONICA STÄLLER UT I TUNNELBANA­N

Monica Höll har låtit handen gå för att skapa de verk som idag hänger längs väggarna vid tunnelbane­stationen Gärdet. Under ett år kommer resenärern­a kunna ta del av Sollentuna­bons konstteckn­ingar.

- Jonas Carlsson

Det är otroligt tankefokus­erat, men på ett avslappnat sätt.

– Det är jätterolig­t att så många som möjligt får se det jag gör, säger Monica Höll som till vardags håller till på Överby gård.

Monicas konstteckn­ingar hänger i Gärdets tunnelbane­station. Hon är en av fyra konstnärer som får sin konst uppvisad på fyra olika tunnelbane­stationer som en del av SL:s projekt Konstväxli­ngar. Det är alltså många stockholma­re som kommer passera Monicas verk och kunna njuta av dessa.

– Det är kul att det nästan inte är någon reklam här, utan konst, menar Monica.

Hon tycker också att just de verken som hänger här passar väldigt bra för tunnelbana­n, medan du står och väntar på nästa tåg. Det är varken föreställa­nde konst eller abstrakt. Det är någonting mitt emellan, vilket gör att den som står på perrongen kan ta sig en titt en längre tid för att se vad verken består av.

– Jag tycker att de är roliga att titta på. Det är en överraskan­de känsla. Jag tror man kan hitta nya saker hela tiden, menar Monica.

Även om publiken får försöka ana sig till vad det handlar om, säger ändå Monica att en av hennes favoritver­k föreställe­r sjukhusmil­jö.

– Alla verk har nog sin story. Det kommer långt inifrån och det är inte förrän efter jag gjort verken som jag vet vad de handlar om, säger hon.

Vi är på plats på vernissage­n i Gärdets tunnelbane­s- tation. Guiden Marie Andersson står och intervjuar Monica som med glädje berättar om sin konst för publiken. De verk hon beskriver kallas tillsamman­s för ”Flow”. Bredvid verken hänger en skylt som förklarar verken som ”ett intuitivt tecknande där den ena rörelsen ger den följande”.

– Jag låter handen gå. Det är otroligt tankefokus­erat, men på ett avslappnat sätt, förklarar Monica.

Efteråt beskådar hon verken som sitter centralt på väggen längs båda tunnelbana­ns riktningar. Hon blir inspirerad av sin egen konst.

– Jag får faktiskt lust att gå hem och jobba, säger hon.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FÖRKLARAR. Monica Höll guidar genom sin konst.
FOTO: JONAS CARLSSON FÖRKLARAR. Monica Höll guidar genom sin konst.
 ??  ?? KONSTNÄRER. Roger Hansson, Monica Höll, Liv Strömqvist och Kolbeinn Karlsson.
KONSTNÄRER. Roger Hansson, Monica Höll, Liv Strömqvist och Kolbeinn Karlsson.
 ??  ?? SJUKHUS. Den miljön syns här.
SJUKHUS. Den miljön syns här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden