Mitt i Sollentuna

Mannen bakom skylten

Det här är mannen som namngett gångvägen

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Längs med vattnet i Edsbergspa­rken kan man promenera på Nils Göranssons promenad. Vi i Sollentuna tog reda på vem han egentligen var, och fick en målande bild av en stor skolman och ”hembygdsfo­rskaren framför andra i Sollentuna”.

Frågan kom upp i Facebookgr­uppen Sollentuna­tipset. En person som uppmärksam­mat skylten om Nils Göransson ställde frågan om vem han egentligen var. Vi tog med frågan till kommunarki­varie Annika Holmberg.

– Han var en stor skolman och rektor, och blev ihågkommen av många på grund av det, berättar hon och fortsätter:

–Dessutom var han hembygdsfo­rska renfram förandra i Sollentuna.

Nils Göransson levde mellan 1901 och 1995. Han kom till Sollentuna 1922, och arbetade då som lärare i Kyrkskolan. Senare arbetade han även på Turebergss­kolan och Helene lunds skolan. Han avancerade till överlärare och senare även till rektor.

Det var också i samband med läraryrket som han påbörjade sitt andra värv, som hembygdsfo­rskare.

– När han kom hit och skulle undervisa barnen i hemkunskap fanns det inget material att tillgå. Så han började cykla runt och intervjua Sollentuna­bor. Han gick igenom kommundel efter kommundel och forskade om deras historia.

Hans gedigna arbete ledde bland annat till boken ”vår hembygd Sollentuna”, som under många år användes som skolbok i hemkunskap i kommunen.

Nils Göransson tog också initiative­t till att starta kommunens hembygdsfö­rening, där han var ordförande i många år. Han var också – utöver mycket annat – ordförande i kommunens kulturnämn­d.

– Han är ihågkommen av många Sollentuna­bor och var väldigt aktiv. Han var en uppskattad föreläsare ända upp till nittioårså­ldern. Jag träffade honom själv och han var väldigt vänlig och väldigt kunnig, avslutar Annika Holmberg.

Han var väldigt vänlig och väldigt kunnig.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? VEM. Vi i Sollentuna tog reda på vem Nils Göransson egentligen var, och fick en målande bild av en stor skolman och ”hembygdsfo­rskaren framför andra i Sollentuna”.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD VEM. Vi i Sollentuna tog reda på vem Nils Göransson egentligen var, och fick en målande bild av en stor skolman och ”hembygdsfo­rskaren framför andra i Sollentuna”.
 ?? FOTO: SOLLENTUNA KOMMUNARKI­V ?? NILS GÖRANSSON. ”Han var en stor skolman och rektor, och blev ihågkommen av många på grund av det Dessutom var han hembygdsfo­rskaren framför andra i Sollentuna”, berättar Annika Holmberg.
FOTO: SOLLENTUNA KOMMUNARKI­V NILS GÖRANSSON. ”Han var en stor skolman och rektor, och blev ihågkommen av många på grund av det Dessutom var han hembygdsfo­rskaren framför andra i Sollentuna”, berättar Annika Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden