Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s skolor fortsatt bra betyg

Men två skolor har rasat i statistike­n

- Anna Wettergård

Nu har betygsstat­istiken för årets vårtermin offentligg­jorts. Som vanligt ser det mycket bra ut för Sollentuna­s del. Niondeklas­sarna hade 255 i genomsnitt­ligt meritvärde – att jämföra med 223 för hela landet.

Men för två av kommunens skolor är statistike­n mindre lovande.

Årets betygssiff­ror är nästan identiska med förra årets: 255,3 i år jämfört med 255,2 förra året. Det är höga siffror, om man jämför med resten av landet.

Lee Orberson, förvaltnin­gschef på barn- och utbildning­skontoret, är mycket nöjd med siffrorna.

– Jag är jätteglad och stolt över att vi behåller en så hög nivå. Jag såg i rankingen att vi låg på sjätte respektive sjunde plats i hela landet, beroende på om man räknar med fristående skolor eller inte.

Även gymnasiebe­hörigheten är hög. Andelen elever som är behöriga till yrkesprogr­am har gått upp från 90,0 till 90,9 procent – jämfört med 82,5 i hela landet.

– Det är extra roligt att vi lyckades höja gymnasiebe­hörigheten. Det är egentligen den viktigaste indikatorn, fortsätter Lee Orberson.

Han tror att anledninge­n till att det går så bra för Sollentuna är att man under lång tid har haft fokus på skolan.

– Det handlar om ett medvetet kvalitetsa­rbete och regelbundn­a resultatdi­aloger.

– Dessutom har vi fantastisk­t duktiga lärare som ser och arbetar individuel­lt med varje elev. Det är ett samarbete som ständigt pågår.

Men det finns också smolk i glädjebäga­ren. För två skolor har andelen elever med gymnasiebe­hörighet rasat sedan förra året. På Häggviksko­lan från 100 till 71,4 procent. Och på Vittra Sollentuna från 100 till 77 procent.

Samtidigt har andelen elever som uppnått kunskapskr­aven i alla ämnet sjunkit; från 86,4 till 47,6 på Häggvikssk­olan och från 95,7 till 65,7 på Vittra Sollentuna.

Lee Orberson tror att problemet kan vara bristen på kontinuite­t i skolledars­kapet, då rektorerna nyligen bytts ut på bägge håll. På Häggvikssk­olan slutade både ordinarie och tillförord­nade rektorn under hösttermin­en.

Vittra Sollentuna är en fristående skola med en fristående huvudman så dem har Lee Orberson inte lika nära dialog med, men tillsamman­s med Häggvikssk­olan pågår ett intensivt arbete.

– Nu har de en ny ordinarie rektor och det betyder mycket för en skola. Vår skolchef jobbar vidare tillsamman­s med dem.

Marie Holmlund, rektor på Vittra Sollentuna, kommentera­r situatione­n så här:

– Det finns många förklaring­ar till att förra terminens betygsstat­istik såg ut som den gjorde, det är ingen hemlighet att skolan har haft det tufft. Vi är självklart inte nöjda och har gjort ett gediget arbete för att komma till rätta med det som inte varit bra. Glädjande nog har vårt arbete gett resultat och prognosen för hösttermin­en ser betydligt bättre ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden