Mitt i Sollentuna

Unga talanger ska lyfta SVK

- Anders Ekström

SVK:s damlag nya devis lyder långsiktig­t och metodiskt. Med hjälp av unga ambitiösa spelare hoppas Sollentuna att laget kan ta stora kliv på sikt.

De senaste säsongerna har det varit aningen svårt att utröna Sollentuna volleyboll klubbs visioner med damlaget. Målsättnin­gar har givetvis funnits, men kanske ingen tydlig röd tråd. Laget har även haft det svårt att hävda sig i elitserien­s toppskikt på 2010-talet.

Nu påbörjas en satsning på att på sikt kunna utmana i toppen igen. Devisen lyder ungt och utveckling­sbart. Kapten på skutan blir nya huvudträna­ren Michael Jestin.

– Det känns roligt att vara här. I SVK finns det mycket utrymme att kunna bygga ett lag, säger 26-åringen som närmast kommer från Uppsala.

Sollentuna VK är en av landets bästa och största ungdomsklu­bbar i volleyboll. Det vill Jestin dra nytta av i a-laget.

– Vi vill inte köpa spelare, utan hellre utveckla de vi har. Överlag finns det få svenska damspelare och många lag tar in proffs. Då är det extra viktigt att vi fortsätter satsa på ungdomen här, fortsätter Jestin.

Värvningar­na som SVK gjort denna säsong stämmer väl in på den devisen. Två spelare som passar in på profilen är 19-åringarna Kajsa Österman och Maria Gott- lander. Båda är fostrade i klubben och kommer senast från RIG Falköping.

– Jättekul att vara tillbaka här och det ska bli spännande att se hur det går. Det är en intressant och viktig satsning där unga ska ta plats istället för att ”köpa” in spelare, säger Kajsa från Rotebro och fortsätter:

– Det är i framtiden vi ska vara bäst, vi tänker långsiktig­t.

Maria håller med sin kompis.

– Det är bättre att möta proffs än att träna med dem och sedan sitta på bänken. Kul att vi satsar på yngre spelare och jag tycker laget har en stor potential, säger Edsvikentj­ejen.

Dessutom har Filippa Kuné, 19, klivit upp från blaget plus ett par andra nytillskot­t som stämmer in i profilen. Lisa Dahlman, ny från Uppsala, undantaget med sina 27 år. Sex spelare har lämnat laget.

– Jag tycker att truppen är mera komplett nu än förra säsongen. Det är klart att vi i viss mån saknar rutin men detta är det bästa för framtiden, säger huvudträna­ren Jestin.

– Detta är en medveten satsning. Vi har valt spelare som vill vara med och satsa för fullt och bli bättre på sikt. Att bara spela en säsong är inte att föredra.

Är ni för unga?

– Vi har ju faktiskt ett par äldre spelare och medelålder­n är nog ungefär som i andra lag. Men elitserien är överlag en ung serie. Svensk volleyboll skulle tjäna på att spelarna spelar längre.

Ett litet aber är dock SVK:s längd. I volleyboll är längden av stor betydelse.

– Ja, de andra lagen är överlag längre. Ofta är det just fysik de köper in med proffsen. Vi måste istället spela en tålmodig försvarsvo­lleyboll med få misstag, bollsäkert helt enkelt.

Målsättnin­gen är att försöka ta sig förbi kvartsfina­len (2011 senast).

– Vi kan utmana alla lagen en bra dag. Vi vill gärna bli bäst på sikt, men denna säsong siktar vi på att gå till slutspel och gärna då nå semin, avslutar Jestin.

”Detta är en medveten satsning.”

 ??  ??
 ??  ?? Kajsa Österman
Kajsa Österman
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TRYGGT. Efter några elitsäsong­er i volleyboll­gymnasiet i Falköping är Maria Gottlander, från Edsviken, tillbaka på hemmaplan i SVK.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TRYGGT. Efter några elitsäsong­er i volleyboll­gymnasiet i Falköping är Maria Gottlander, från Edsviken, tillbaka på hemmaplan i SVK.
 ??  ?? NÖJD. Tränaren Michael Jestin tycker att damlaget har ett bra lag där flera är inkörda på planens positioner.
NÖJD. Tränaren Michael Jestin tycker att damlaget har ett bra lag där flera är inkörda på planens positioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden