Mitt i Sollentuna

Rörelse ska få fler att plocka skräp

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

”Det tar 450 år för en petflaska att brytas ner i naturen och ändå slänger människor dem var som helst. Det är helt sjukt.”

Att plogga – jogga och plocka skräp samtidigt – är en het trend runtom i landet. Nu har den kommit även till Sollentuna, som redan har haft sitt första och nu laddar inför sittandra ploggin g evenemang.

– Det har varit lite töntigt att plocka skräp. Det vill vi ändra på, säger Lena Bergman som arrangerar ploggingev­ent i Sollentuna.

Konceptet är enkelt. När du är ute och joggar så ta med en plastpåse för att kunna plocka skräp längs med vägen. Jogga plus plocka, det blir så klart att plogga.

Det första ploggingev­ent i Sollentuna arrangerad­es för några veckor sedan och drog en handfull deltagare. Nu laddar Lena Bergman, som är med och arrangerar evenemange­n, inför det andra som går av stapeln den 15 oktober.

– Vi hoppas så klart på fler deltagare. Det finns ju inga pengar i det här men det vore kul om vi kunde få några sponsorer som kunde vara med och bjuda på fika, till exempel.

Hon säger att vem som helst kan vara med och plogga. Ingen behöver bli avskräckt av tanken på just joggandet.

– Man hinner inte springa så mycket eftersom man måste hela tiden och ta upp skräp. Det blir mest en promenad av det hela, så vem som helst kan vara med. Barnfamilj­er, hundägare och så vidare.

– Men vi hoppas så klart att mängden skräp ska minska i framtiden, och då blir det mer joggande och mindre plockande på rundorna.

Hon tycker att ploggande är viktigt av flera olika anledninga­r. Dels är det ett kul sätt att träffa nya människor. Men framför allt är det för miljöns skull.

– Det tar 450 år för en pet-flaska att brytas ner i naturen och ändå slänger människor dem var som helst. Det är helt sjukt.

– Men det här är också en trygghetsg­rej. Det finns något som heter broken windowsteo­rin. Den går ut på att om det ser skräpigt ut i ett område så drabbas det också värre av kriminalit­et och nerskräpni­ng.

Den första ploggingtu­ren gick från Edsängen upp mot Törnskogen. De fyra deltagarna hittade då, under en timmes ploggingtu­r, fyra stora sopsäckar med sopor. Totalt ungefär 35 kilo; framförall­t snabbmats förpacknin­gar, fimpar och petflaskor.

– Det är förskräckl­igt. Men vi hoppas kunna göra skillnad. Vi vill ju att ploggingen ska smitta av sig på vardagen för alla som kommer i kontakt med det. Att det ska bli självklart att ta med sig en påse när man är ute och går – oavsett om man är ute med hunden eller om man hämtar på dagis.

– Nu ser man skräpet på ett helt annat sätt än innan. Det är ungefär som när man är ute och plockar svamp, då har man kantarellö­gon. När man är ute och ploggar, då får man skräpögon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PLOGGING. Den första ploggingtu­ren gick från Edsängen upp mot Törnskogen. De fyra deltagarna hittade då, under en timmes ploggingtu­r, fyra stora sopsäckar med sopor. Totalt ungefär 35 kilo; framför allt snabbmatsf­örpackning­ar, fimpar och petflaskor.
FOTO: PRIVAT PLOGGING. Den första ploggingtu­ren gick från Edsängen upp mot Törnskogen. De fyra deltagarna hittade då, under en timmes ploggingtu­r, fyra stora sopsäckar med sopor. Totalt ungefär 35 kilo; framför allt snabbmatsf­örpackning­ar, fimpar och petflaskor.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? PLOGGA. Lena Bergman var med och startade plogging i Sollentuna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD PLOGGA. Lena Bergman var med och startade plogging i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden