Mitt i Sollentuna

Kameror hjälpte mot brott

Inte ett enda våldsbrott. Det blev resultatet när Arriva lät 10 busschauff­örer på bland annat buss 179 bära kroppskame­ror på sina körningar.

- Ellinor Prawitz

Sedan den 27 juni och fram till igår har busschauff­örerna på buss 179, mellan Vällingby och Sollentuna, och 514, mellan Spånga station och Häggvik, fått bära kroppskame­ror under sina skift.

Projektet har varit en del av en större trygghetss­atsning som Arriva genomför efter att nästan hälften av de anställda i en undersökni­ng svarat att de upplever otrygghet på jobbet. Totalt har fem kameror fått vandra mellan drygt tio förare.

– Vi har inte haft några incidenter med några av förarna som använt kameran, så det är positivt. Vi har dock haft incidenter mot andra förare, säger Kenny Bungss, trygghetsc­hef på Arriva och fortsätter: – Alltså har våldsincid­enterna inte sjunkit totalt. Men man kan se det på två sätt, antingen att kamerorna inte har hjälpt alls, eller att vi uppnått en förebyggan­de effekt med kameran.

Än är det för tidigt att säga något med säkerhet. Men generellt har Kenny Bungss fått positiva signaler, säger han. Även om vissa busschauff­örer också har upplevt sig lite uttittade med kameran och inte riktigt bekväma.

– Så det kan vara en negativ del. Men vi kommer göra en ordentligt utvärderin­g och en intervju med förarna för en stor del av det här är bygger på deras upplevda trygghet, säger han. Under tiden kommer kamerorna testas på konduktöre­r på Pågatågen nere i Skån– Så vi provar på buss och tåg och utifrån det ska vi avgöra om vi ska använda det i vår ordinarie drift. Jag hoppas på det, jag tror på det här generellt – vissa samhällsfu­nktioner är mer utsatta och då tror jag att kameror är en del i trygghetsa­rbetet, säger Kenny Bungss.

”Vi har inte haft några incidenter med några av förarna som använt kameran.”

 ??  ?? Kenny Bungss, trygghetsc­hef på Arriva.
Kenny Bungss, trygghetsc­hef på Arriva.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TEST. Under tre månader har busschauff­örerna på bland annat buss 514 fått bära kroppskame­ror.
FOTO: MOSTPHOTOS TEST. Under tre månader har busschauff­örerna på bland annat buss 514 fått bära kroppskame­ror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden