Mitt i Sollentuna

Kameror gör Edsberg tryggare

I Sollentuna finns det redan övervaknin­gskameror på ett antal håll. De kameror som kommunen har satt upp övervakar framför allt skolor och idrottshal­lar, men nu vill de för första gången sätta upp kameror i ett centrum.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Kommunen kallar dem trygghetsk­ameror. Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott har nyligen beslutat att ansöka hos Länsstyrel­sen om tillstånd att få sätta upp trygghetsk­ameror i Edsbergs centrum.

Magnus Ramstrand (KD) är ordförande i kommunens brottsföre­byggande råd. Han har han varit drivande i frågan om kamerorna.

– Vi har ansökt om tillstånd hos Länsstyrel­sen. De har tidigare varit väldigt restriktiv­a men jag upplever att de generellt har blivit mer positiva till sådana här kameror.

Han tycker att de kame- ror som redan finns i kommunen har varit väldigt värdefulla.

– Dels handlar det om att de fungerar brottsföre­byggande. Vid något tillfälle gjorde de att man kunde hindra att en skola i Sollentuna brann ner. Och dels kan man använda dem som bevis om något väl händer.

– I sommar har vi haft väldigt lite skadegörel­se jämfört med tidigare år. Det beror naturligtv­is inte bara på kamerorna men jag tror att de hjälper.

Någon opposition mot kamerorna har han inte upplevt inom politiken.

– Nej, vi är väldigt eniga. Jag har inte hört någon säga att de tycker att det här är fel. Däremot har man fått en del mothugg från allmänhete­n.

– Visst finns det de som tycker att det är integritet­skränkande och att det blir en övervaknin­g. Men det handlar inte om att filma personer; det är inte så kamerorna fungerar. Det handlar om att de upptäcker rörelse, så att väktare kan åka ut på larm och snabbt vara på plats för att förebygga brott.

– Den här sortens kameror ökar överallt i samhället. Jag tror att vi helt enkelt får leva med det, avslutar Magnus Ramstrand.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? Magnus Ramstrand
FOTO: MICHAEL FOLMER Magnus Ramstrand

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden