Mitt i Sollentuna

180 musslor har fått nytt hem

Rotebroled­en, mellan Rotebro och Stäket, ska byggas om och breddas. I samband med det arbetet ska ett antal så kallade vägtrummor bytas ut, vilket har inneburit att runt 180 musslor har fått flytta från sitt hem i en av trummorna.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Vi i Sollentuna har tidigare skrivit om breddninge­n av Rotebroled­en. Vägen ska bli tvåfilig och få en cykelbana, samtidigt som nya påfarter, broar och viltportar ska byggas.

En del av arbetet är att byta ut ett antal vägtrummor, som går som en slags tunnlar under vägen. När Trafikverk­et arbetade med detta nyligen upptäckte de sötvattenl­evande musslor i en av trummorna. Musslorna trivdes bra där.

– Den räfflade strukturen i trumman har gjort att sediment kunnat lägga sig där. Det har varit toppen för musslorna, berättar Sara Trulsson, byggplats uppföljare­a v miljöfrågo­r för Trafikverk­et. Sammanlagt runt 180 musslor hittades och flyttades: två olika sorters dammuss- lor och två olika sorters målarmussl­or. En av dem, den äkta målarmussl­an, är rödlistad och därmed hotad.

– Vi hade inte väntat oss att hitta den äkta målarmussl­an, men det var kul att den fanns där. Vi har rapportera­t in fynden till artportale­n, berättar Sara Trulsson och fortsätter:

– Det var en kraftig population vi hittade. Det är också positivt att vi hittade både stora och små musslor. Det betyder att det sker en föryngring i beståndet, och att population­en alltså mår bra. Musslor tyder också på att det finns fisk i området, eftersom musslorna lever i symbios med fisk. Det är Vibyån som rinner genom den aktuella trumman. De musslor som i och med arbetet blev vräkta från sina räfflade hem fick i stället flyttas en bit uppströms längs med ån.

Man valde en ny boplats där man bland annat såg att det redan fanns musslor, vilket tyder på att det är en bra plats. Dessutom fanns det en planktonpr­oduktion uppströms från platsen, vilket gör att musslorna har något att äta.

– Jag tror att det har en god chans att etablera sig på den nya platsen. Den valdes med omsorg, avslutar Sara Trulsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? MUSSLOR. De 177 musslor som hittades var av arterna allmän och större dammussla, samt spetsig och äkta målarmussl­a. Den sistnämnda är rödlistad.
FOTO: TRAFIKVERK­ET MUSSLOR. De 177 musslor som hittades var av arterna allmän och större dammussla, samt spetsig och äkta målarmussl­a. Den sistnämnda är rödlistad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden