Mitt i Sollentuna

Ta vara på hösten inför vintern

I år verkade det som att sommaren mest satt på avbytarbän­ken. Den gjorde små inhopp men var till största del trött, ofokuserad och lågprester­ande. Många är besvikna. Upprörda. Men i stället för att misströsta kan vi glädja oss åt att hösten officiellt är

- Erika Lindén Jansson

Krispig luft, klara färger, mumsig frukt och ett säreget lugn. Nu är en härlig tid att höstpyssla i trädgården och göra den färdig inför vintern. Att gå ut och påta, rensa, kratta och klippa är också bra motion, för den som vill komma i gång igen efter sommaren.

Ta hand om löven Löven kanske inte riktigt har förstått att det är dags att singla ned ännu, men det är ändå bra att hålla ett gott öga. Så fort det väl har börjat kan det gå snabbt. Det är inte bra att ha massor av löv ligga på gräsmattan eftersom de kan orsaka vinterskad­or till våren, men låt gärna några ligga kvar till maskarna. Löv kan också användas som skydd mot tjälen i rabatter och under buskar och klätterväx­ter.

Frukta inte fallfrukte­n Var noga med att plocka bort all frukt före vintern, både i trädet och på marken. Annars kan eventuella svampspore­r som orsakar sjukdomar övervintra i bladen och frukterna. Bränn eller gräv ner skadade frukter och blad så att de inte sprider sig med vinden. Den oskadade frukten är fritt fram att ta vara på; om du känner att hösten kan behöva ett extra tillskott av god karma kan du fråga en skola, äldredomsh­em eller dylikt om de vill ha lite frukt. Du kan också skänka via sajten aktavara.org. Sök på ”rädda fallfrukte­n”.

Klipp och plantera Nu är det dags att göra sig själv en tjänst genom att sätta nästa års lökar. Smålökar och narcisser av olika slag bör komma i jorden snarast, medan tulpanlöka­r kan planteras så länge du kan få spaden i jorden. Även buskar, rosor, perenner och träd kan du plantera nu. De tar sig ofta bättre om man planterar dem när de har gått i vila.

Pioner och jordgubbsb­last bör klippas nu, för att svampsjukd­omar inte ska kunna övervintra. Perennerna kan däremot vänta till våren, då vatten kan tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Nu är det också rätt tid att klippa träden; till exempel körsbär, plommon, persika och aprikos samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt. Klipp inte för sent på hösten, sätt i gång direkt!

 ??  ??
 ??  ?? redaktion@viisollent­una.se 08-735 33 00
redaktion@viisollent­una.se 08-735 33 00
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LÖVLY! Gör fint före vintern – det kommer du ha igen när våren kommer.
LÖVLY! Gör fint före vintern – det kommer du ha igen när våren kommer.
 ??  ?? PLOCKA. Se till att ta hand om frukten innan den skadas av kylan.
PLOCKA. Se till att ta hand om frukten innan den skadas av kylan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden