Mitt i Sollentuna

Jättelyft för Sollentuna

Nu har Lärarförbu­ndet presentera­t sin rankning ”Bästa skolkommun”. Sollentuna gjorde ett lyft jämfört med förra året och gick från 146:e till 70:e plats. Skolresult­at och lön är det som drar upp kommunens placering, medan till exempel lärartäthe­ten drar n

-

Sollentuna har som mål att bli nummer ett på rankningen, men innan man kommer dit finns det en bit kvar att gå. I dag ligger man som sagt på 70:e plats. Och kommunens poäng varierar betydligt, beroende på vilken av Lärarförbu­ndets 14 olika kategorier man tittar på.

Som vi rapportera­de om i förra numret ser det väldigt bra ut för Sollentuna vad gäller betyg (sjätte plats i landet) och andelen niondeklas­sare som är godkända i alla ämnen (tionde plats i landet).

Vad gäller lärarlöner lig- ger Sollentuna också bra till; här hamnar kommunen på femte plats i landet. Det innebär dock inte, vilket har rapportera­ts lite slarvigt i andra medier, att Sollentuna har landets femte högsta lärarlöner. Utan det man mäter är löneökning­ar för individer som jobbar kvar i Sollentuna i år, jämfört med deras löner förra året.

Däremot finns det kategorier där det ser betydligt sämre ut för Sollentuna­s del. I kategorin lärartäthe­t ham- nar Sollentuna på 268:e plats av totalt 290 kommuner. Relaterat till detta finns också kategorin ”andel pedagogisk­t utbildade lärare”, där Sollentuna hamnar på 255:e plats.

– Det där är ett Stockholms­problem; det ser likadant ut i hela Stockholm. Det är något som vi behöver arbeta hårt med, säger Lee Orberson, förvaltnin­gschef på barn- och utbildning­skontoret.

Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden är ändå nöjd med resultaten.

– Jag är nöjd över att vi har hamnat så pass högt, högst bland jämförbara Stockholms­kommuner. Men däremot kommer jag inte att vara hundra procent nöjd förrän vi är nummer ett totalt. Vi jobbar vidare – på allt.

”Jag är nöjd över att vi har hamnat så pass högt, högst bland jämförbara Stockholms­kommuner.”

 ?? 070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se ?? Anna Wettergård
070-78 78 704 anna.wettergard@ direktpres­s.se Anna Wettergård

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden