Mitt i Sollentuna

Oaser för alla på nya biblioteke­t

I veckan var det nyinvignin­g av biblioteke­t Arena Edsberg. Med nya färger, olika läshörnor för olika målgrupper och öppna, ljusa lokaler. – Jag är jättenöjd, sa biblioteka­rien Bibbi Ahlberg.

- Anna Wettergård

På måndagefte­rmiddagen var det nyinvignin­g av Edsbergs bibliotek Arena Edsberg, med fruktbuffé, tal och rundvandri­ng. De nymålade och fräscha lokalerna var piffade med ballonger och vimplar, dagen till ära. – Jag har arbetat här i arton år men nu har det äntligen blivit exakt vad det ska vara; väldigt inbjudande, sade Bibbi Ahlberg. Hon förklarade att tanken är att det ska finnas oaser för alla inne i det lilla biblioteke­t. En barnhörna för de minsta, med låga bord och stolar. En ungdomshör­na med bekväma fotöljer. Ett lite avskilt studierum för den som behöver plats att till exempel plugga. Sollentuna­s skolchef Mikael Kaspar, som också var på plats för invigninge­n, passade på att flika in att studierumm­et re- dan är väldigt uppskattat av elever från olika skolor i närheten. – Många elever har redan hittat hit, berättade han. Studierumm­et är också uppskattat av andra målgrupper, såsom besökarna till språkcafée­t. Det är också flera föreningar som har biblioteke­t som mötesplats: Röda korset, öppna förskolan, seniorträf­fen.

En annan nyhet på Arena Edsberg är att stora fönster har öppnats upp både i yttervägga­r och innervägga­r, plus att dörrar har tagits bort - allt för att öka tryggheten.

– Man ska kunna sitta i avskildhet här inne men man ska inte kunna vara helt undangömd, förklarade Bibbi Ahlberg och fortsatte:

– Ungdomar är hemskt välkomna hit. Vi vill att de ska vara här, men de måste sköta sig.

Det mesta vad gäller renovering­en har biblioteks­personalen gjort själva, och det mesta av möbler och inredning är återbrukat. Både för ekonomin och miljöns skull.

– Alla bord och stolar i studierumm­et, till exempel, är kvar från förut. Med lite nya dynor kan de hänga med ett bra tag till. Två besökare som deltog i invigninge­n, och som uppskattar biblioteke­t, är Tyra Sörlin och Magnus Eriksson.

– Det är fint nu; öppet och ljust. Vi är här och lånar böcker med jämna mellanrum. Nu ska vi bara lära oss att hitta i det nya systemet.

Det Magnus Eriksson syftar på är att böckerna nu har sorterats om enligt samma system som på Sollentuna biblioteke­t - något som vi rapportera­t om i tidigare nummer av tidningen. Han tror dock att de ska gå snabbt att lära sig hitta böcker enligt den nya ordningen. Även Tyra Sörlin, fem år, uppskattar biblioteke­t. – Ja. Jag gillar att läsa, säger hon. – Ja, du tjuvläser ju ibland på kvällarna, fyller Magnus Eriksson i.

– Det var bara en gång, avslutar Tyra Sörlin förnärmat, innan de båda återgår till fruktbuffé­n och bokläsande­t.

 ??  ??
 ??  ?? BIBLIOTEK. I veckan nyinvigdes Arena Edsberg i nytt, uppfräscha­t format.
BIBLIOTEK. I veckan nyinvigdes Arena Edsberg i nytt, uppfräscha­t format.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BIBLIOTEK. I veckan nyinvigdes Arena Edsberg i nytt, uppfräscha­t format. Två som uppskattar biblioteke­t var Tyra Sörlin och Magnus Eriksson.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BIBLIOTEK. I veckan nyinvigdes Arena Edsberg i nytt, uppfräscha­t format. Två som uppskattar biblioteke­t var Tyra Sörlin och Magnus Eriksson.
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? BIBLIOTEK. I veckan nyinvigdes Arena Edsberg i nytt, uppfräscha­t format. ”Jag är jättenöjd”, sade biblioteka­rien Bibbi Ahlberg.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD BIBLIOTEK. I veckan nyinvigdes Arena Edsberg i nytt, uppfräscha­t format. ”Jag är jättenöjd”, sade biblioteka­rien Bibbi Ahlberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden