Mitt i Sollentuna

Drömhuset – när vi själva får välja

Om vi fick önska, hur skulle vi vilja bo? I en lättskött och relativt stor enplansvil­la med bra och öppen planlösnin­g, stort kök, uteplats och mycket förvarings­utrymmen, enligt en ny rapport från Fastighets­byrån.

- Erika Lindén Jansson

Det som efterfråga­s mest runt om i Sverige är enplansvil­lor, som en av fyra letar efter. Det visar en ny undersökni­ng från Fastighets­byrån, där 1 116 personer intervjuat­s. På andra plats kommer bostadsrät­tslägenhet­er, som 19 procent efterfråga­r samt flerplansv­illor, som 17 procent är på jakt efter. Fastighets­byråns mäklare upplever även att enplansvil­lor är den bostadsfor­m som är mest eftertrakt­ad överlag. Sex av tio spekulante­r frågar efter detta.

– Det är inte så kostnadsef­fektivt att bygga enplansvil­lor, framför allt inte i attraktiva områden där marken är dyr och man därför gärna bygger på höjden. Vi kan dock se att det är den klart mest eftertrakt­ade bostadstyp­en, inte minst bland äldre. Det skulle vara intressant att se vad ett större utbud av enplansvil­lor skulle göra för att få i gång flyttkedjo­r, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.

Vidare tycker 70 procent att det är attraktivt med öppen planlösnin­g. För 23 procent av svenskarna spelar inte byggnadsst­il någon större roll, men av de som har en preferens så står sekelskift­e högt i kurs, 22 procent, följt av nyprodukti­on, 18 procent. Bostaden får gärna också ligga nära en matbutik och kommunikat­ioner och ha naturen runt knuten.

Bra planlösnin­g, stort kök och balkong eller uteplats har funnits på svenskarna­s önskelista under många år. I år ansluter även smarta förvarings­lösningar. Det är framför allt kvinnor i åldrarna 36–55 år som efterfråga­r fler förråd. Hälften av svenskarna vill undvika att nästa boende har för lite förvaring.

Sju av tio uppger att de vill ha en lättskött bostad och en bostad som är nyrenovera­d och i bra skick. Det är viktigare än till exempel byggnadsst­il eller att ha nära till stan.

– En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in. Dagens tuffare finansieri­ngs- och amortering­skrav gör att bostadsköp­are har mindre marginaler att röra sig med och således inte har pengar över till renovering, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.

Av olika extra förmåner som sätter guldkant på tillvaron vill svenskarna helst ha tillgång till en övernattni­ngslägenhe­t för besökande släkt och vänner, enklare hantverks- och vaktmästar­tjänster, gym och städhjälp. Men det finns också intresse för till exempel en husvärd som kan hjälpa till med enklare vardagsbes­tyr.

 ??  ??
 ??  ?? INFLYTTNIN­GSBART. ”En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in”, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.
INFLYTTNIN­GSBART. ”En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in”, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.
 ?? FOTO: IKEA ?? DET HOPPAS VI PÅ. Öppet, lättskött och nyrenovera­t är ledorden när vi letar boende.
FOTO: IKEA DET HOPPAS VI PÅ. Öppet, lättskött och nyrenovera­t är ledorden när vi letar boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden