Mitt i Sollentuna

Fängelse för väpnat rån i Bredden

Fem maskerade män beväpnade med pistollikn­ande föremål äntrade Webhallen i Bredden den 26 juni. Den sjätte stannade kvar ute vid skåpbilen och väntade på bytet: iPhones till ett värde av 700 000 kronor. Nu har fyra av männen dömts till sammanlagt drygt se

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Fyra män, mellan 18 och 20 år gamla och hemmahöran­de i Bromma, Hässelby och Kungens kurva, dömdes i förra veckan för att tillsamman­s med ytterligar­e två okända personer ha rånat Webhallen i Breddens industriom­råde i somras.

Rånarna anlände till Webhallen i en personbil och en skåpbil strax efter klockan 13 måndagen den 26 juni. Fem av dem var maskerade och bar med sig ” bigbags”, alltså stora säckar som används vid renovering­ar. De hade också med sig två pistollikn­ande föremål. Den sjätte personen väntade kvar vid skåpbilen ute på parkeringe­n med öppna bakdörrar.

Inne i butiken tvingade männen till sig mobiltelef­oner (iPhones) till ett värde av cirka 700 000 kronor. Två av gärningsmä­nnen riktade pistollikn­ande föremål – som i efterhand visade sig vara ett soft airgun och en vapenattra­pp – mot både kunder, varav en var en ung pojke, och personal. Dessa tvingades ned på golvet och beordrades att ligga stilla.

En av gärningsmä­nnen tryckte ett pistollikn­ande föremål i nacken på en av butikens anställda och tvingade honom uppför trappan till övervåning­en. Han beordrades att öppna dörren till säkerhetsl­agret varvid rånarna började fylla sina bigbag-säckar med iPhones.

De stulna mobiltelef­onerna lastades in i skåpbilen, som den väntande gärningsma­nnen sedan körde iväg med. De fem tjuvarna som hade varit inne i butiken hoppade in i personbile­n – som dock inte startade. De sprang då mot Bollstanäs­skogen, på andra sidan Bergkällav­ägen. Men de hann inte långt. En greps redan vid Webhallens huvudentré av en väktare som kunde peka ut för den anländande polisen vart de andra hade flytt. En hundpatrul­l följde rånarnas spår och fann bland annat en ryggsäck och två vapenatt- rapper. På andra sidan skogen, i Rosenhill, greps den andra rånaren. En minut senare greps två andra personer en bit bort i samma bostadsomr­åde.

En halvtimme efter rånet påträffade­s skåpbilen på Skinnaråse­ns IP, några hundra meter söder om Webhallen, tömd på stöldgods. Där fanns också en olåst personbil med nycklarna i tändningsl­åset.

Tingsrätte­n finner det bevisat att de fyra gripna unga männen är skyldiga till rånet, även om samtliga nekar. Den yngsta var bara 17 år vid råntillfäl­let och döms därför till tre månaders fängelse och skyddstill­syn. De övriga döms till fängelse i två år, två år och fyra månader, respektive ett år och sex månader.

De ska också tillsamman­s betala knappt 300 000 kronor i skadestånd till If skadeförsä­kring, 115 000 kronor till Webhallen för självrisk och personalen­s samtalster­api, samt mellan tio och tjugotusen kronor i skadestånd till kunderna och personalen som de hotade med våld.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? STRAFF. Fyra av de sex gärningsmä­nnen som rånade Webhallen i somras dömdes i förra veckan till fängelse.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING STRAFF. Fyra av de sex gärningsmä­nnen som rånade Webhallen i somras dömdes i förra veckan till fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden